Rybářský rozcestník

Jak poznáme zdravé ryby od nemocných? Příčiny onemocnění sladkovodních ryb.

Někdy je patrné na první pohled, že s chycenou rybou něco není v pořádku, jindy nemáme šanci poznat, že ryba trpí nějakým neduhem. Naštěstí nemocí, které se přenášejí z rybího masa na člověka moc není a pokud ryby tepelně dobře zpracujeme, pak je téměř nemožné, nakazit se po konzumaci vadného rybího masa.

Jak poznáme zdravé ryby od nemocných?

Už při příchodu k vodě, můžeme rozeznat, zda jsou rybky čilé, nebo zda před námi neprchají, což je jeden s možných příznaků nemoci ryb. Odborně se tomuto pozorování říká únikový reflex, kdy zdravá ryba vždy před rybářem uteče. Zažil jsem při brodění pstruhovou vodou, že pstruh u břehu vypadal zdravě, po nahození si nevšímal nástrahy, ale to je běžné, ovšem když jsem k němu došel, stále stál ve vodě u břehu a nijak na mě nereagoval. Dokonce jsem se ho dotknul prstem a on pořád zůstal na stejném místě. Vypadal jinak zdravě, ale rozhodně s ním bylo něco v nepořádku, protože zdravý kus by dlouho před tím, než bych došel k tomu místu, odplul hned, jak by mě postřehl.

Pokud chytneme rybu, ta se nám v ruce mrská a snaží se utéci zpět do vody, pak je pravděpodobně zdravá. Nemocné rybky jsou apatické, moc se nebrání, chybí jim takzvaný obranný reflex.

Další z typických reflexů zdravé ryby je reflex ocasní. Pokud chycenou rybu chytneme za hlavu a její boky, ocasní část necháme volnou, měla by zdravá ryby udržet ocasní část ve vodorovné poloze s pěkně roztaženou ocasní ploutví. Nemocné rybky toto nedokáží.

Zdravá rybka plná síly ...

Zdravá rybka plná síly …

Vizuálním pohledem na oko ryby lze také poměrně lehce rozpoznat zdravou rybu od té nemocné. Zdravé ryby totiž mají oči při natočení rybky stále v horizontální poloze, jakoby by šilhaly, nemocné ryby mají oko stále ve středu i při převrácení na bok a vychýlení z vodorovné polohy.

Také podle povrchu těla a stavu kůže, šupin či žáber lze rozpoznat zdravou rybu od nemocné. Kůže, šupiny nebo žábry by měly mít standartní zbarvení, jako všechny ryby stejného druhu a věku, také stav slizu či přítomnost parazitů nám prozradí při důkladném prohlédnutí, zda je rybka zdravá či nikoliv.

Vypoulené, nebo naopak propadlé oko nám může také naznačit, že s rybou není něco v pořádku. Oko zdravé ryby má jiskru, jeho zbarvení by mělo být typické pro daný druh.

Extrémě baculaté rybky, nebo naopak vyhublé nám pak mohou prozradit, že mají tělo plné různých parazitů. Hlístice, tasemnice apod.

Ovšem ani při prvotním ohledání chycené ryby nemusíme narazit na žádnou známku, která by nám prozradila, že je ryba nemocná. Často to bývá například právě u onemocnění parazity, kdy hlavně v počátěčním stádiu se jeví rybka zdravá a vitální. Až po jejím rozříznutí můžeme být nemile překvapení, co to na nás vykoukne ze střev, či jiných vnitřních orgánů ryby.

Uhynulá štika ve vodě - na první pohled bez poškození.

Uhynulá štika ve vodě – na první pohled bez poškození.

Stručný výčet příčin onemocnění ryb:

  • mechanické – díky napadení jinou rybou, odření o překážku při povodních, poškození při maniplulaci s rybou …
  • fyzikální – sem se řadí pH vody, může být příliš vysoké nebo nízké, nebo teplota vody, která může být opět moc vysoká, nebo nízká
  • biologické – napadení parazity, plísní, bakterí, viry …
  • chemické – ekologické havárky, těžké kovy, oleje ve vodě apod.

Slovo závěrem

Jako u člověka, i u ryb má prostředí zásadní vliv pro jejich zdraví. Teplota vody, nedostatek kyslíku, přiliš vysoké, nebo naopak nízké pH vody, tlak vzduchu, to vše může mít vliv na zdraví ryb. Ovšem jen triviální narušení povrchu těla ryby například nešetrnou manipulací s chycenou rybou může mít později za následek její onemocnění, může chytnout nějakou plíseň, či zákeřnou bakterii, vir. Proto na to myslete a chovejte se k rybám, i těm malým, co nejšetrněji! To že je vrátíte vodě neznamená, že v důsledku pobytu na suchu, stresu, či díky manipulaci s ní a jejímu poškození na čísti těla později nezemře. Stačí, že na ni a její zdraví číhá mnoho dalšího nebezpečí v  hlubinách.

Nejčtenější články

Sumec kanibal, aneb čím vším sumci nepohrdnou. Mohou napadnout i člověka?

Kanibalismus u sumců je přirozeným jevem a setkáme se s ním všude, nejen tam, kde je moc přemnožený a má málo potravy. Pokud hájí své teritorium, klidně vystartuje po stejně velkém jedinci, který nepatří mezi jeho nejbližší rodinu. Jde o teritoriální chování. Ovšem cizí jedinci svého druhu nejsou jeho hlavní potravou. Kromě menších ryb nepohrdne ani hlodavci, menšími ptáky apod. Může si ale sumec udělat zálusk i na člověka?

Způsoby uzení ryb

Známe různé způsoby uzení ryb, liší se teplotou kouře, dobou uzení a také trvanlivostí výsledného produktu.

Koule z DECATHLONU jsou trnem v oku některým českým výrobcům

Boilies z DECATHLONU se stále probírá na diskuzních fórech na různých rybářských webech a také na Facebooku. Jde o to, že zásadně konkuruje cenou běžným výrobcům a tak někteří testeři renomovaných značek začali koule z DECATHLONU ve svých článcích hanit. My jsme byli donedávna zcela neutrální, ale po sérií negativních článků na Facebooku jsme se naštvali a zašli do obchodu a „dekatloňácké“ koule koupili. Boilies jsme pak testovali na stojaté svazové vodě, také na jednom soukromém revíru a nakonec i na proudné vodě na Labi. A jak jsme s koulemi dopadli?

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím