Rybářský rozcestník

Boosterovaný (dipovaný) luncheon meat

Hlavně v ledové podzimní, zimní, či jarní vodě jsou kostky lančmítu tou pravou rybí nástrahou. S chutí je nasají nejen kapři, ale také tloušti, mníci, parmy či sumci. Právě v ledové vodě je třeba někdy ryby hodně přemlouvat k záběru. K tomu nám může pomoci také vhodný booster či dip.

luncheonluncheonluncheonluncheonluncheon

Luncheon meat, česky prostě lančmít, rozhodně patří do arzenálu zkušeného rybáře. Na kostky jak syrového, tak na pánvi opečeného, lančmítu se dají chytnou i trofejní kapři, ale i další ryby. Já chytám na lančmít velmi rád, protože když zrovna ryby moc neberou, s chutí si ho dám sám. 🙂 Aby rybám vůbec něco zbylo, kostky lančmítu nakládám ještě do různých boosterů, nebo je krátce dipuji v nějakém dipu. Dělám si srandu s tím ujídáním, ale zvýšit atraktivitu a pachovou stopu nástrah se často vyplácí!

A kdy boosterovat a kdy dipovat?

Boostery mají tu výhodu, že s nimi nemusím tak šetřit. Booster je sice slabší kocentrát, než dip, ale zase je ho většinou v balení mnohem více. Také cenově jsou boostery často výhodnější, než dipy. Při použití boosterů tedy stačí vhodná umělá krabička s kvalitním víčkem a můžeme si nadělat větší množství třeba právě boostrerovaných kostek lančmítu. Nakrájený luncheon meat prostě zalijeme větším množstvím boosteru a necháme v krabičce i několik dní působit. Naopak dipy jsou hodně koncentrované, proto také často dražší, než boostery. U dipů stačí před samotným nahozením nástrahu nechat v dipu chvíli namočenou, pak nástrahu vytáhneme a necháme krátce okapat a hlavně mírně oschnout. Obecně tedy boostery využíváme na dlouhodobé nakládání většího množství nástrahy, také na dochucení různých vnadících směsí, s dipy naopak šetříme, používáme je na dipování jednotlivých kusů nástrah, nebo na naložení jen menšího množství nástrah.

A jaké příchutě použít?

  • Scopex Oliheň
  • Játrový a kombinace jater s další příchutí
  • Halibut
  • Losos
  • Krab
  • Česnek – Černý Pepř
  • Oliheň – Chobotnice
  • Chilli Robin Red

Těch možností je mnohem a mnohem více. Ale já se držím příchutí, které se k masu prostě logicky hodí.

Kdo neznal, rozhodně doporučuji zkusit nahodit právě boosterovanou kostku lančmítu do ledové vody. Už několikrát mě boosterovaný lančmít zachránil krk, když na jiné nástrahy mě ne a ne nějaká ryba zabrat.

Nejčtenější články

Rybářská technika chytání – lov na položenou (tzv. na těžko)

Položená, neboli „chytání na těžko“, je oblíbená metoda chytání ryb především u dna, nebo těsně nade dnem, i když poslední dobou začíná být oblíbené chytání ve vodním sloupci, pomocí vznášejících se nástrah. Po nahození montáže se prut odloží do vidliček, rybář vypne vlasec, pak jej mírně povolí a pověsí se na něj signalizátor záběru. Jakmile ryba nasaje nástrahu a chce s ní odplavat, její pohyb se přenese přes napnutý vlasec na signalizátor a záběr se projeví jeho stoupáním, či klesáním, případně také poskakováním. Zbývá zaseknout a vytáhnout rybu, nebo také ne.

Jak ovlivňuje teplota vody život ryb a opravdu spí ryby v zimě?

Asi nejdůležitější veličinou, která bezprostředně ovlivňuje chování a biorytmus ryb, je právě teplota vody. Je dokázané, že ryby zvládají přežívat v teplotním rozmezí od -2 °C, což je hraniční teplota, pod kterou zamrzá dokonce i slaná voda, tedy moře, až do 48 °C , to je zase teplota, ve které dokáží žít některé rybky žijící ve světě v horkých pramenech. Ovšem není ryba na světě, která by dokázala přežít v celém, výše vyjmenovaném rozsahu teplot. Proto také ryby dělíme na teplomilné a studenomilné. My se ale dnes budeme bavit o rybách žijících u nás, tedy o rybách žijících v chladnější vodě.

O rybách a jejich zpracování

Ryby tvořily již od dávných dob podstatnou složku lidské výživy. Obliba a hojná spotřeba ryb u nás se udržela až do 18. století. Vzpomeňme jen na jihočeské rybníky, dílo českých rukou a českého důmyslu, které po dnes vzorně slouží.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím