Rybářský rozcestník

Trubičkový uzel – koncová smyčka

Uzel vhodný jak pro kapráře tak pro muškaře. Využití je široké, všude tam, kde je potřeba koncového očka a to v tomto případě uvázaného pomocí provlékacích (trubičkových) uzlů z tenčího materiálu, buď z monofilního vlasce nebo z tenké pletenky, tedy přesně pletené šňůry.

Na kenové šňůře, případně u muškařské montáže na šňůře muškařské vytvoříme dlouhý ohyb, rovnoměrně přiložíme hřebík nebo trubičku (například brčko), z druhé strany přiložíme tenčí šňůru či vlasec, kterým začneme postupně ovíjet hřebík (trubičku) a obě ramena kmenové šňůry …

… po vytvoření 5 nebo 6 ovinů konec uzlové šňůry (vlasce) protáhneme mezi hřebíkem a dvojím ramenem kmenové šňůry (nebo trubičkou), hřebík či trubičku opatrně odstraníme, uzel navlhčíme, opatrně dotáhneme, hlídáme si, aby se oviny usadily pěkně vedle sebe …

… trhnutím za oba konce vše pevně dotáhneme …

… postup opakujeme i u druhého, tzv. jistícího uzlu, nakonec přebytečné koce ustřihneme.

Nejčtenější články

Na candáty s PVA

Při chytání candátů si můžeme podobně pomoci zvýšit šance na záběr, jako například při chytání kaprů, jen stačí kromě nástrahy lovné místo zakrmit kousky rybího masa. K tomu nám poslouží například PVA punčocha.

Lov kaprovitých ryb ve studené vodě

Někdo doma nevydrží, ani když je chladno a voda ledová. Právě v pozdních podzimních a zimních měsících je třeba použít nástrahu při chytání kaprovitých ryb, která je ve studené vodě rychleji rozpustná a tak ve vodě tvoří stopu, která by mohla prásknout do nosu v tu dobu líným rybám, které rozhodně v zimě nepřekypují aktivitou. Stejně vhodné je ve zvýšené míře používat různé obalovací pasty a dipy, které nám pomohou zvýšit atraktivnost nástrahy. Ovšem jen dobrá nástraha nám úspěšný lov v zimním období bohužel nezajistí.

Chytání dravců na makrelí ocásek

Ano, je to tak. I na ocas makrely se dá celkem úspěšně chytat například štiky. I když „kudličky“ makrelu nemají šanci ve vodě nikdy potkat, přesto právě její ocásky jim fakt dost chutnají. A tak když budete v létě grilovat makrely, uřízněte jim konce těla a dejte je do mrazáku. Na podzim se vám budou hodit při lovu dravců, především pak štik. Ovšem i další části makrely našim dravcům chutnají!

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím