Rybářský rozcestník

Tolstolobik bílý (Hypophthalmi molitrix)

U nás nepůvodní druh, plůdek poprvé dovezen v roce 1965. Z rybníků pronikl do tekoucích vod. Významná doplňková ryba k hustým obsádkám kapra. Živí se drobným zoo i fytoplanktonem a detritem. Průměrná váha lovených ryb je mezi 2 až 3 kg.

doba hájení Není stanovena
zákonná míra Nemá
Tolstolobik bílý na bílém podkladě
Fish

Název latinsky

Hypophthalmichthys molitrix

Jiný název

Silver Carp, Silberkarpfen, Tolstolob biely, Carpe argenteé, Belyj tolstolobik

Rozpoznávací znaky

Tolstolobik bílý má podobné tvary, jako tolstolobec pestrý. Má mohutné, protáhlé, poměrně vysoké, z boků mírně zploštělé. Ústa mají horní posazení, oči jsou umístěny ve spodní části hlavy, ve spodní vodorovné linii oka. Duhovka je zbarvená do stříbrna. Spodní ploutve většinou přesahují báze břišních ploutví. Na břišní straně je kýl, který začíná u hrdla a končí u řitního otvoru, nejvíce je tento kýl vidět těsně za břišními ploutvemi. Hřeb i s hlavou jsou zbarveny do šedě-zelena, boky s břichem jsou pak stříbřité s perleťovým leskem. Ocasní, vykrojená ploutev je většinou zbarvená do šedozelené, stejně jako ploutev hřbetní, ostatní ploutve jsou spíše nažloutlé. Šupiny má olemovány temnějšími odstíny. Lze zaměnit za tolstolobce pestrého, který má ve spodní části těla kýl vedený jen od břišních ploutví k řitnímu otvoru, je celkově tmavší s mramorovanými boky a má podstatně větší hlavu v poměru k celému tělu, než tolstolobik bílý.

Výskyt

Tolstolobik bílý má rád stojatou a mírně proudivou vodu. Je to náš nepůvodní druh, který byl dovezen do Česka v polovině minulého století, a to z tehdejšího Sovětského svazu. Nyní žije díky pravidelnému vysazování jak v řekách, tak i rybnících a údolních nádržích.

Obecně

Tolstolobik bílý je hejnová, teplomilná ryba pohybující se ve vodním sloupci. Je velmi pohyblivý, plachý, když se poleká, dokáže vyskočit nad hladinu až 2 metry.

Dorůstá do délky přes 1 metr a největší kusy mohou vážit až 50 kg! Dožívá se tak 20 let.

V Česku se vysazuje díky umělému oplodnění a jeho umělému chovu, ve své domovině se pak vytírá ve vrchní části mírně proudící vody pod hladinou velkých řek při teplotě mezi 18-30 °C.

Zpracování tolstolobika v kuchyni:

Ryby, a bojovný tolstolobik zvlášť, se v kulinářské magii odedávna považují za účinná afrodiziaka. Tato robustní ryba nabízí velmi široké kulinářské možnosti ve studené i teplé kuchyni, a to ve verzích levnějších i luxusních. Jemné sněhobílé maso příjemné chuti lze totiž přidat do rybích karbanátků, marinovat v octovém nálevu či jen lehce podusit.

Hodně rybářů dává u tolstolobika přednost smažení a pečení s křehkou zeleninou nebo s čerstvými bylinkami. Přímo úžasnou chuť mu ale dodá vyuzení. Zejména když nasoleného tolstolobika necháme buď 120 minut při 30 °C ve studeném, nebo 45 minut při 60 °C v teplém kouři z tvrdého dřeva, k němuž se přidá větvička jalovce či pár snítek rozmarýnu.

Při opékání na pánvičce tolstolobika připravujeme jen na malém množství oleje, někdy dokonce i bez, a déle než ostatní ryby. Tím se z něho vypeče většina obsaženého tuku.

Nejchutnější a pro kulinářskou úpravu nejlepší je tolstolobik kolem 60 cm a 2,5-3 kg váhy. V této velikosti není ani nutné stahovat kůži, která je navíc po tepelném zpracování skutečně výtečná.

Před kuchyňskou úpravou se z něho také odstraňují tuková ložiska. Jemná svalovina tolstolobika obsahuje hodně vody i nízký podíl vaziva, a to způsobuje kratší trvanlivost masa. V chladničce by měl proto vykuchaný tolstolobik zůstat před tepelným opracováním nanejvýš jeden den. Vyuzení v horkém kouři však trvanlivost prodlouží na celý týden, ve studeném pak dokonce až na dva.

Způsob lovu

Cíleně se většinou nechytá, ale náhodně ho lze chytit při plavané, nebo i na položenou, podobně, jako u tolstolobika na rostlinnou návnadu, jako na vařenou kukuřici, ale i na chleba. Ulovené kusy jsou většinou velcí bojovníci a brání se vytažení z vody velice urputně a dlouho! Pokud chcete zkusit štěstí a cíleně lovit tolstolobiky, pak se dá štěstí jít na proti při chytání nadednem s plovoucí pop up bolie a krmítkem obaleným zakrmovací složkou, kdy část je vzlínavá. Další vhodnou složkou je složka, co pouští mrak, který se také bude tolstolobikům líbit. Další možností je v létě chytat pod hladinou, kde se ostatně zdržují za tepla nejčastěji. Pak chytejte na montáž, která se skládá z kačenky na štiky, pod kterou se nechá houpat klasické kaprové krmítko obalené zakrmovací směsí, co bude, v tomto případě, pomalu klesat ke dnu. Opět se hodí složka, co pouští mrak. Pod krmítko se dává háček s kukuřicí, či opět menší kuličkou boilie, ale v tomto případě použijeme boilie, co neplave.

Nejčtenější články

Sumec kanibal, aneb čím vším sumci nepohrdnou. Mohou napadnout i člověka?

Kanibalismus u sumců je přirozeným jevem a setkáme se s ním všude, nejen tam, kde je moc přemnožený a má málo potravy. Pokud hájí své teritorium, klidně vystartuje po stejně velkém jedinci, který nepatří mezi jeho nejbližší rodinu. Jde o teritoriální chování. Ovšem cizí jedinci svého druhu nejsou jeho hlavní potravou. Kromě menších ryb nepohrdne ani hlodavci, menšími ptáky apod. Může si ale sumec udělat zálusk i na člověka?

Způsoby uzení ryb

Známe různé způsoby uzení ryb, liší se teplotou kouře, dobou uzení a také trvanlivostí výsledného produktu.

Koule z DECATHLONU jsou trnem v oku některým českým výrobcům

Boilies z DECATHLONU se stále probírá na diskuzních fórech na různých rybářských webech a také na Facebooku. Jde o to, že zásadně konkuruje cenou běžným výrobcům a tak někteří testeři renomovaných značek začali koule z DECATHLONU ve svých článcích hanit. My jsme byli donedávna zcela neutrální, ale po sérií negativních článků na Facebooku jsme se naštvali a zašli do obchodu a „dekatloňácké“ koule koupili. Boilies jsme pak testovali na stojaté svazové vodě, také na jednom soukromém revíru a nakonec i na proudné vodě na Labi. A jak jsme s koulemi dopadli?

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím