Rybářský rozcestník

Sýr – skvělá rybářská nástraha

Dnes poněkud pozapomenutá nástraha je sýr. Asi také proto, že je oproti minulosti nyní dost drahý a tak chytat na něj nepřipadá některým rybářům jako moc dobrý nápad. Ovšem je to škoda! Na tvrdý sýr chytáme většinou na položenou, protože právě tvrdý sýr dobře drží na háčku a tak při dalekém náhozu z něho nespadne, naopak na plavanou nebo na feeder chytáme na měkké sýry. Ovšem stejně tak na sýry můžeme chytat v zimě na dírkách. Obecně sýr je vhodný především do ledové vody a proto jako nástrahu ho používáme především v zimních měsících.

syr-eidam-nastraha2syr-eidam-nastraha3syr-eidam-hacek-blocek3syr-eidam-hacek-blocek2syr-rybyKostkyeidamkorbáčiky-nástraha4korbáčiky-nástraha2korbáčiky-nástraha

Na chytání ryb můžeme použít různé typy sýrů. Z tvrdých je asi nejvhodnější eidam, který také není tak drahý, jako jiné tvrdé sýry. Napichujeme ho na háček, nebo kostku sýru můžeme navléci na přívěs pod háček, podobně jako boilie či peletku.

Jaké druhy ryb chytneme na sýry nejčastěji?

Na tvrdý sýr se nechá přemluvit parma, ale i kapr či jiný druh kaprovitých ryb, v zimě na dírkách pak i pstruh duhový. Na měkký sýr pak asi nejčastěji zabere podoustev, ostroretka nebo tloušť.

Ovšem pozor při kupování měkkých sýrů. Některé jsou až příliš měkké a na háčku se neudrží! Hledejte proto v obchodech tužší varianty měkkých sýrů. Ty moc měkké si raději dejte ke svačině. 🙂

TIP: Do ledové vody se hodí například sýrové korbáčiky: Korbáčiky patří mezi TOP nástrahy do ledové vody

Nejčtenější články

Jak zpracovat sumce

Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

Obal na plynovou láhev o objemu 10 kg

Kdo pravidelně jezdí k vodě a používá plynové bomby ví, že především v podzimních a zimních měsících, když přituhne, je venku pod 10 °C, ale i méně, plyn zlobí, nemá takový výkon, jako v letních měsících, když je okolní teplota mnohem a mnohem vyšší. Pak se hodí bombu uchovávat v teple. Ale jak to zařídit?