Rybářský rozcestník

Sekavec podunajský (Cobitis elongatoides)

Žije skrytě v pomalu tekoucích i ve stojatých vodách s písčitým dnem, někdy i v rybnících. Je bez hospodářského významu. Jako mizející ryba je sekavec i na seznamu ohrožených druhů živočichů. Podle vyhlášky 395/1992 Sb. je řazen do kategorie „silně ohrožený“.

doba hájení Celoročně hájená rybka!
zákonná míra Není stanovena
Sekavec podunajský v akváriu

Název latinsky

Cobitis elongatoides

Jiný název

Danubian spined loach, Slanger Steinbeisser, Pĺž severný

Rozpoznávací znaky

Dlouhé až protáhlé tělo, z boků zploštělé, pokryté drobnými šupinami. Ústa má spodní, se šesti vousky. Oko je posazené v horní části hlavy, po okem má sekavec podunajský vyčnívající trn. Boky má zbarvené žluto-hnědě, břicho má zbarvené spíše od bíla. Má světlejší ploutve, jen hřbetní a ocasní ploutev je tmavěji žlutavé. na hřbetě a po boku má hranaté nebo oválné skvrny ve dvou řadách, předělené tmavším pruhem podstatně menších skvrnek, které mají tendenci splývat, směrem k ocasu se tento pruh teček ztenčuje. Ocasní ploutev je rovná, bez vykrojení, hřbetní má krátkou bázi, která začíná na pomyslené svislici báze břišních ploutví. Podobný je sekavčík horský, ten má skvrny na bocích podstatně větší než sekavec a před bází ocasní ploutve má dvě skvrny, na rozdíl od od sekavce podunajského, který má jen horní jednu skvrnu.

Výskyt

Většinou ho najdeme v mírně tekoucí vodě, kde je dno jílové, písčité, nebo hlína, a které je jen mírně zarostlé. Ovšem může se objevit i ve vodě stojaté, ovšem nemá rád bahno.

Obecně

Sekavec podunajský je samotář, žije osamocen. Během dne leží zahrabaný částečně ve dně. Živí se korýši, larvami, ale i detritem a řasami.

Dorůstá délky do 13 cm, žije 4 až 5 let.

Vytírá se v dubnu až červnu, jikry klade na listy a zbytky listů vodních rostlin.

Příprava v kuchyni:

Jako mizející ryba je sekavec na seznamu ohrožených druhů živočichů. Podle vyhlášky 395/1992 Sb. je řazen do kategorie „silně ohrožený“ a proto, by měl být vždy vrácen vodě. Je to stejně velmi malá rybka, která by nijak výrazně nemohla obohatit český kulinářský stůl.

Způsob lovu

Jen při čeřínkování může uvíznout v síti, ale je chráněný, tak by měl být okamžitě puštěn zpět do vody.

Nejčtenější články

5 základních rybářských uzlů, které by měl znát každý rybář

Ano, je to tak. Každý rybář by měl umět pár základních rybářských uzlů, které mu umožní si uvázat potřebné montáže a návazce. Bez znalostí alespoň několika málo uzlů to prostě nejde, stát se samostatným rybářem a to i přes to, že na rybářském trhu se objevuje čím dál více rybářských návazců navázaných přímo od jednotlivých výrobců. Montáže si nakonec rybář většinou musí umět navázat sám.

Ryba v české kuchyni – 6. díl

Zhruba před 150 lety bylo možno ulovit na jediné české řece Labi ryby, které se v jiných řekách v Čechách nevyskytovaly. Bylo to dané tím, že Labe v helgolandském zálivu v Německu ústí do Severního moře. Mnoho mořských ryb se dostalo z moře do Labe a proto se zde náhodně lovily, viz minulý díl, lososi. Ale nejen oni! Jsou zaznamenány úlovky například labských jeseterů. Šlo o jesetera obecného – Acipenser sturio, dnes nazýván jeseter velký. Že šlo o mohutné ryby, dokládají kroniky a staré zápisy.

Kam s úhořem na háčku? Kbelík je ideální!

Každý, kdo někdy vytáhl úhoře z vody ví, že bojuje i na souši a ne a ne se uklidnit. Pak je moc těžké mu háček vytáhnout z tlamky. A nejen to, necháte-li ho malou chvíli vyset na vlasci, začne se do něj zamotávat, dokáže se tak neuvěřitelně zamotat do vlasce, až se začne často škrtit. Hrozí nejen jeho poškození, ale také brzké uhynutí. Kam tedy s ním těsně po vytažení z vody?