Rybářský rozcestník

Sasanka pryskyřičnikovitá – Anemone ranunculoides

Vytrvalá bylina s hnědým a šupinatým oddenkem, přímou lodyhou vysoká až 25 cm z čeledi prykyřičníkovitých. Na našem území roste kolem 40 druhů sasanek. Sasanka pryskyřičníkovitá a hajní patří k nejrozšířenějším.

sasankasasankasasankasasanka

Název latinsky

Anemone ranunculoides

Jiný název

Pohanina pryskyřníková, Pohanina neb růžička žlutá, Sasanka pryskyřníkovitá...

Rozpoznávací znaky

Přízemní řapíkatý list se vyskytuje jeden, nebo i chybí, v horní části stonku je připojený přeslen řapíkatých listenů. Na vrcholu je sytě žlutý květ s 5 okvětními plátky, uvnitř květu krátké tyčinky a žluté prašníky. Plodem jsou nažky veliké až 5 mm. Doba květu duben- květen. Rostlina je velmi variabilní, liší se v šířce listových úkrojků, hloubce zubu, počtu květů, jejich velkosti atd.

Obecně

Roste roztroušeně, ale vždy na stanovišti více rostlin, na vlhkých a zastíněných místech jako jsou lužní lesy, háje, křoviny, břehy řek a potoků, dává přednost kyprým a humózním půdám.

Rostlina je v čerstvém stavu jedovatá i její šťáva, podobně jako sasanka hajní, (viz atlas) smrtelná dávka se udává 30 rostlin.

Text i foto: Dalibor Marounek dopisovatel našeho webu

Nejčtenější články

Největší dětské rybářské závody na rybníce Konopiště

Pořádáme již třetí ročník dětských závodů pro širokou veřejnost( není třeba rybářského lístku). Loňská účast byla 108 dětí. Každý malý závodník má v ceně startovného (100 kč) zajištěné jídlo a pití a drobný prezent. Do 50tého místa garantujeme věcné a hodnotné ceny.

Ryby v české kuchyni – 1. díl

Ryby se v Čechách konzumují po staletí. Dříve hlavně sladkovodní, nyní si oblibu získaly i ryby mořské. Asi nejvýznamnější rybou u nás byl odedávna kapr. Kapr se začal konzumovat již ve středověku a to díky rozmachu rybnikářství, kdy rybníky patřily k běžné součásti feudálních panství, ale i klášterů. Do výstavby rybníků se pak zapojily později i města.

Ryba v české kuchyni – 3. díl

Jak bylo uvedeno v minulých dílech, ryby se ve středověku objevovaly na stolech především šlechty, měšťanů a bohatších sedláků, ovšem postupem času si je mohl dopřát i chudý lid. Zakoupit se daly třeba na trzích, kde tehdy fungoval také barterový systém (směnný obchod), takže chudší vrstvy obyvatel mohly zakoupit nebo častěji směnit ryby od říčních rybářů, kteří je na trh dodávali. Rybáři občas ryby směnili za jiné zboží, za maso od řezníků, zeleninu, ale také košíky, či jiné potřeby do domácnosti, ale i pro práci.