Rybářský rozcestník

Ropušnice obecná

Ropušnice patří do čeledi „Ropušnicovití“, jejichž představitele najdem především v teplých mořích, například při africkém pobřeží Atlanského oceánu. Jedná se asi o 250 druhů různých ryb. Tvarem a uspořádáním těla se hodně podobají rybám okounovitým. Ropušnice obecná je velmi oblíbená kuchyňská ryba především v jižní Evropě. Má pevné, bílé maso. Skvělá je do polévek a na vaření v páře.

Ropušnice obecná - na bílém podkladě

Název latinsky

Scorpaena cardinalis

Jiný název

Red scorpionfish

Rozpoznávací znaky

Oválné ze stran zploštělé tělo, s velkou mohutnou opancéřovanou hlavou. Oči jsou malé, nad nimi jsou 2 malá tykadla. Na hlavě je mnoho malých výrůstků. Zbarvení těla je různé podle místa pobytu. Nejčastěji je červenohnědé nebo světle či tmavě mramorované. Uprostřed hřbetní ploutve je často černá skvrna.

Výskyt

Ropušnice obecná se vyskytuje ve východním Altantiku od Irska až po Kapverdské a Azorské ostrovy. Další oblastí výskytu jsou pobřeží Senegalu a středozemní moře. Žije obvykle nad skalnatým nebo kamenitým dnem v hloubce 0 – 500 m. Tato ryba téměř celý den leží na dně, loví za soumraku a v noci.

Obecně

Zdržuje se v hlubších vodách až 200 m hlouboko a loví se pomocí vlečných sítí nebo na dlouhé vlasce. Ropušnice obecná se svojí maximální délkou okolo 50 cm je větší než její skvrnitá příbuzná, ale většinou neměří více jak 30-40 cm. Její hlava je pokryta kostěnými štíty a tělo je poseto celou řadou bizárních přívěsků. Ostny na hřbetních ploutvích a žábrech obsahují jed (rána po poranění sice nekrvácí, ale rychle opuchne, zčervená a dlouho se špatně hojí). Tento jed se tepelnou úpravou neutralizuje, ale při manipulaci s rybou, je lepší dbát zvýšené opatrnosti a ostny s kůží, před tepelným zpracováním ryby, raději ihned odstranit.

Kuchyňská úprava:

Pevné bílé maso se prodává výlučně vždy čerstvé. Ve Francii je součástí tradiční francouzské polévky bouillabaisse. Dalšími vhodnými úpravami této delikatesy jsou dušení a smažení, ale její lahodné maso nejlépe vynikne v rybích polévkách.

Zdroj: www.cerstveryby.cz, Světem zvířat IV. – Ryby, obojživelníci, plazi

Způsob lovu

Loví se v noci pomocí vlečných sítí nebo na dlouhé vlasce.

Nejčtenější články

Od 12.4. mohou rybáři chytat ryby po celou povolenou denní dobu lovu

Díky ukončení nouzového stavu si rybáři oddechnou, konečně mohou opět vyrazit na výpravy i mimo svůj okres, kde mají trvalé bydliště, stejně tak strávit u vody celý čas, co jim umožňuje rybářský zákon.

Rybářská křížovka – sladkovodní i mořské ryby

Máme pro vás novinku z naší redakce, rybářskou křížovku. Vyzkoušejte si, jestli se vám podaří vyluštit všechny názvy ryb, co jsem do křížovky vložili. Jde o zkrácené názvy jak sladkovodních tak mořských ryb. Tak hurá, pusťte se do luštění.

Základy výběru správného stanu pro rybáře

Rybářské stany a bivaky tvoří samostatný segment v rozsáhlé nabídce stanů. Jak se v něm zorientovat a které parametry jsou pro nákup úplně nejdůležitější?

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím