Rybářský rozcestník

Ropušnice obecná

Ropušnice patří do čeledi „Ropušnicovití“, jejichž představitele najdem především v teplých mořích, například při africkém pobřeží Atlanského oceánu. Jedná se asi o 250 druhů různých ryb. Tvarem a uspořádáním těla se hodně podobají rybám okounovitým. Ropušnice obecná je velmi oblíbená kuchyňská ryba především v jižní Evropě. Má pevné, bílé maso. Skvělá je do polévek a na vaření v páře.

Ropušnice obecná - na bílém podkladě

Název latinsky

Scorpaena cardinalis

Jiný název

Red scorpionfish

Rozpoznávací znaky

Oválné ze stran zploštělé tělo, s velkou mohutnou opancéřovanou hlavou. Oči jsou malé, nad nimi jsou 2 malá tykadla. Na hlavě je mnoho malých výrůstků. Zbarvení těla je různé podle místa pobytu. Nejčastěji je červenohnědé nebo světle či tmavě mramorované. Uprostřed hřbetní ploutve je často černá skvrna.

Výskyt

Ropušnice obecná se vyskytuje ve východním Altantiku od Irska až po Kapverdské a Azorské ostrovy. Další oblastí výskytu jsou pobřeží Senegalu a středozemní moře. Žije obvykle nad skalnatým nebo kamenitým dnem v hloubce 0 – 500 m. Tato ryba téměř celý den leží na dně, loví za soumraku a v noci.

Obecně

Zdržuje se v hlubších vodách až 200 m hlouboko a loví se pomocí vlečných sítí nebo na dlouhé vlasce. Ropušnice obecná se svojí maximální délkou okolo 50 cm je větší než její skvrnitá příbuzná, ale většinou neměří více jak 30-40 cm. Její hlava je pokryta kostěnými štíty a tělo je poseto celou řadou bizárních přívěsků. Ostny na hřbetních ploutvích a žábrech obsahují jed (rána po poranění sice nekrvácí, ale rychle opuchne, zčervená a dlouho se špatně hojí). Tento jed se tepelnou úpravou neutralizuje, ale při manipulaci s rybou, je lepší dbát zvýšené opatrnosti a ostny s kůží, před tepelným zpracováním ryby, raději ihned odstranit.

Kuchyňská úprava:

Pevné bílé maso se prodává výlučně vždy čerstvé. Ve Francii je součástí tradiční francouzské polévky bouillabaisse. Dalšími vhodnými úpravami této delikatesy jsou dušení a smažení, ale její lahodné maso nejlépe vynikne v rybích polévkách.

Zdroj: www.cerstveryby.cz, Světem zvířat IV. – Ryby, obojživelníci, plazi

Způsob lovu

Loví se v noci pomocí vlečných sítí nebo na dlouhé vlasce.

Nejčtenější články

Výměnný obchod s kosem

Už jsem zažil u vody kdejaká zvláštní setkání, ale tento zážitek s „taťkou“ kosem si tedy opravdu nemohu nechat pro sebe. 🙂 Stalo se to poměrně nedávno na mé jednodenní rybářské výpravě na Rozkoši…

Rady pro začínající vláčkaře – nástrahy vhodné pro vláčení

Ano, vláčení je fenomén, ale je to především dřina. Někdy ani 300 náhozů nestačí k tomu, aby člověk spatřil nějakou tu šupinu. Vláčkař musí být nejen tělesně zdatný, ale také musí překypovat výrou v sebe sama. Někdy totiž ani několik hodin prohazování vodou nestačí k tomu, aby byl lov úspěšný a pak jen psychicky zdatný rybář dokáže další den vzít vláčecí prut opět do ruky a nahodit. Kromě výše uvedeného i znalost vody, či konkrétního místa, kde rybář chytá a také slušná výbava vede k úspěchu. Ovšem pro úspěšný lov vláčením je především nutná ta pravá nástraha, právě ta často rozhoduje o tom, zda rybář ten den zasekne rybu, nebo ne.

Jak zajisti kus rohlíku na háček při chytání tzv. na mlaskačku

Existuje více montáží a návazců s kterými můžeme nabízet kus rohlíku rybám pěkně z hladiny, tzv. na mlaskačku. Pro milovníky dalekých a razantních náhozů tu mám způsob nastražení rohlíku pomocí háčku s přívěsem, boilie jehly a kousku klacku, nebo i klasické zarážky.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím