Rybářský rozcestník

Ropušnice obecná

Ropušnice patří do čeledi „Ropušnicovití“, jejichž představitele najdem především v teplých mořích, například při africkém pobřeží Atlanského oceánu. Jedná se asi o 250 druhů různých ryb. Tvarem a uspořádáním těla se hodně podobají rybám okounovitým. Ropušnice obecná je velmi oblíbená kuchyňská ryba především v jižní Evropě. Má pevné, bílé maso. Skvělá je do polévek a na vaření v páře.

Ropušnice obecná - na bílém podkladě

Název latinsky

Scorpaena cardinalis

Jiný název

Red scorpionfish

Rozpoznávací znaky

Oválné ze stran zploštělé tělo, s velkou mohutnou opancéřovanou hlavou. Oči jsou malé, nad nimi jsou 2 malá tykadla. Na hlavě je mnoho malých výrůstků. Zbarvení těla je různé podle místa pobytu. Nejčastěji je červenohnědé nebo světle či tmavě mramorované. Uprostřed hřbetní ploutve je často černá skvrna.

Výskyt

Ropušnice obecná se vyskytuje ve východním Altantiku od Irska až po Kapverdské a Azorské ostrovy. Další oblastí výskytu jsou pobřeží Senegalu a středozemní moře. Žije obvykle nad skalnatým nebo kamenitým dnem v hloubce 0 – 500 m. Tato ryba téměř celý den leží na dně, loví za soumraku a v noci.

Obecně

Zdržuje se v hlubších vodách až 200 m hlouboko a loví se pomocí vlečných sítí nebo na dlouhé vlasce. Ropušnice obecná se svojí maximální délkou okolo 50 cm je větší než její skvrnitá příbuzná, ale většinou neměří více jak 30-40 cm. Její hlava je pokryta kostěnými štíty a tělo je poseto celou řadou bizárních přívěsků. Ostny na hřbetních ploutvích a žábrech obsahují jed (rána po poranění sice nekrvácí, ale rychle opuchne, zčervená a dlouho se špatně hojí). Tento jed se tepelnou úpravou neutralizuje, ale při manipulaci s rybou, je lepší dbát zvýšené opatrnosti a ostny s kůží, před tepelným zpracováním ryby, raději ihned odstranit.

Kuchyňská úprava:

Pevné bílé maso se prodává výlučně vždy čerstvé. Ve Francii je součástí tradiční francouzské polévky bouillabaisse. Dalšími vhodnými úpravami této delikatesy jsou dušení a smažení, ale její lahodné maso nejlépe vynikne v rybích polévkách.

Zdroj: www.cerstveryby.cz, Světem zvířat IV. – Ryby, obojživelníci, plazi

Způsob lovu

Loví se v noci pomocí vlečných sítí nebo na dlouhé vlasce.

Nejčtenější články

Změny v rybářském řádu pro rok 2019

Jako každý rok i letos tu máme výpis těch nejdůležitějších změn v rybářském řádu platných od 1.1.2019. Musím však upozornit, že ne ve všech krajích byly schváleny všechny změny doporučené Radou ČRS! Rada ČRS totiž nemá kompetenci direktivně vstupovat do výlučné pravomoci uživatele revíru a tak záleží na nich, zda schválí doporučení rady v plném znění, nebo ne.

Největší rybí obři – rybářské trofejní kusy

Dnes je mezi námi sportovními rybáři modní trend honit se za velkými trofejními kusy. Nevím, zda tuto mánii odstartoval svými dokumenty Jakub Wágner, tedy u nás v Česku, nebo zda se rybáři již v minulosti i u nás předháněli v tom, kdo chytí tu největší rybu. Já osobně si raději dobře zachytám a po extra velkých rybách zase tak neprahnu, ale poctivě řečeno, kdo by nechtěl na prutu opravdu trofejní kus? Ale začněme odjinud. Víte vůbec, jaká je ta největší ryba, co brázdí vody na naší planetě?

Chytání na feeder – úplné začátky

Coje je tedy ten feeder? Je to prut, který se používá na chytání metodou položená, tedy se závažím položeným na dně. Pruty na feeder jsou opatřeny tenkými, ohebnými signalizačními špičkami, podle kterých rybář pozná i jemné záběry. Pruty i celá tato metoda pochází z Anglie. U nás feeder tak zdomácněl, že si ho osvojily i starší rybářské ročníky, dříve chytající jen na krmítko a klasický kaprářský prut. Feeder je skvělý pro ty, co chtějí opravdu aktivně strávit čas u vody. Pro ty, co od prutu rádi odcházejí, nebo u chytání rádi podřimují, feeder rozhodně není!

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím