Rybářský rozcestník

Dvouzubec černoplodý (Bidens frondosa)

V přírodě je trojzubec brán jako nepříjemný plevel, semena však konzumuje ptactvo, rostliny u vodních toků jsou potravou pro ondatry a nutrie.

Dvouzubec černoplodý - úvodní foto
DvouzubecDvouzubec

Název latinsky

Bidens frondosa

Rozpoznávací znaky

Jednoletá bylina z čeledi hvězdnicovitých, s přímou lodyhou, vysoká až 120-160 cm, v horní části bohatě rozvětvená, s fialovým nádechem. Kopinaté pilovité lístky s dlouhými řapíky, trojčetné nebo pérovitě složené. Květenství žlutý úbor s listeny, plody jsou ploché klínovité nažky na spodu s 2 ostrými zuby. Kvete červenec až září.

Výskyt

Oba druhy dvojzubce najdeme na vlhkých stanovištích, jako jsou břehy řek, rybníků, jezer, dna letněných rybníků, pobřežní křoviny, ale i vlhká stanoviště bohatá na dusík třeba rumiště, příkopy atd.

Obecně

Dvouzubec černoplodý je invazní druh, původem ze Severní Ameriky zdomácněl zde až ve 20. století, často vytlačuje původní druh dvouzubec trojdílný – Bidens tripartita, který je známý pod lidovým názvem ,,žebrácké vši“ nažky mají zpětné háčky, které se přichytávají na oděv nebo srst zvěře. Dvouzubec černoplodý má výhodu oproti dvouzubci trojdílnému, klíčí dříve a rychleji roste.

Nejčtenější články

Masaři plundrují svazové vody!

Na internetu koluje Print Scrn chatu dvou mladíků, který ukazuje dva masaře v tom pravém světle. Z jejich diskuze totiž vyplývá, že ve svazové vodě chycené ryby prodávají obchodníkům vietnamské národnosti.

Horní míry dravců? Ano nebo ne?

V jedné komunitě na Facebooku se objevila diskuze o snaze stanovit, kromě kaprů, horní míry i dravcům. Jak to vidíte vy? Je potřeba hájit trofejní dravce? Já osobně si nejsem jistý, že například u sumce je třeba nějaké hájení, ale třeba jsem mimo. Pojďme si na toto téma popovídat i u nás na Facebooku!

Do řek tečou z čističek i antidepresiva, ryby jsou méně ostražité a neskrývají se před predátory

Výzkum ukázal, že kvůli chemikáliím v tocích jsou ryby méně aktivní, což může vést k tomu, že se neukryjí před predátory. Vědci zkoumali populaci pstruha obecného v potoku na Prachaticku.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím