Rybářský rozcestník

Candát východní (Sander volgensis)

Žije v dolních úsecích řek, na Slovensku se vyskytuje vzácně v Dunajském povodí, v Česku ho můžeme najít pouze v dolní Moravě a Dyji. Je poměrně vzácný, i když pozvolna jeho stavy narůstají. U nás se může chytat celoročně.

doba hájení Není stanovena
zákonná míra Nemá
Candát východní - právě chycený
Candát

Název latinsky

Sander volgensis

Jiný název

Wolga Pike-perch, East european Pike perch, Wolgazander, Steinschill, Zubáč volžský, Sandre du wolga, Berš

Rozpoznávací znaky

Má protáhlé tělo, podobné jako má candát obecný, ale menší. Nemá "psí" zuby, jako candát obecný. Celé tělo má ošupení podobně, jako candát obecný, ale včetně lící, které má candát obecný holé. Také candát východní má spodní čelit o něco delší, než čelist vrchní, konec úst, tedy koutky, při pohledu z boku, zasahují jen k začátku, či středu oka, candát obecný je má protažené až za oko, nebo na konec hrany oka. Zadní okraj kosti skřelové je pravoúhlý, u candáta obecného je kulatý. Hřbet a boky jsou zbarveny do šedo-zelena, hřbet s modrými odlesky. Přes hřbet i boky se táhnou černé pruhy, podobné, jako má okoun. Hřbetní ploutve má candát východní také dvě, základny jsou odděleny drobnou mezerou, břišní jsou posunuté blíže k prsním ploutvím. Ocas má homocerkní, více vykrojený. Zbarvení ploutví je žlutavé, kromě hřbetní a ocasní ploutve, ty jsou o něco tmavší, s typickým páskováním na blanách mezi paprsky, na ocasní a řitní ploutvi se ještě objevují tmavé tečky. Břicho má šedavé, spíše světlé.

Výskyt

První seriózní záznamy o candátu východním jsou z roku 1992. Byl chycen v Dyji. Od té doby se jeho počty zvyšují, objevuje se jak v dolní části Dyje a Moravy, tak nad jejich soutokem.

Obecně

Tato hejnová ryba provádí kratší migrace proti toku. V zimě přebývá na dně v jámách. V mládí se živí planktonem a bezobratlími, ale později požírá i rybí plůdek. Dospělé ryby pak převážně loví drobné rybky.

Dorůstá do průměrné délky 25-30 cm o váze kolem 300 g. Byly chyceny kusy velké až 45 cm o váze 1,4 kg. Dožívá se tak 12 let.

Vytírá se od poloviny dubna do začátku června, na mělkých březích řek nebo zatopených loukách. Jikry klade do jamek, které si sám vyhloubí mrskáním ocasu. Jikry klade v několika vrstvách.

Příprava v kuchyni:

Candát východní není pro českou gastronomii nijak významný. Jeho maso je dobré, nikoli však výtečné. I když jeho výskyt v Česku není hojný, může se chytat celoročně. Upravujeme ho jako candáta obecného, tedy ryby pečeme, smažíme, vaříme či dusíme. Díky jeho menší tučnosti se nehodí příliš ke grilování a uzení.

Způsob lovu

Candát východní se většinou cíleně neloví, spíše ho lze ulovit náhodně, tam kde žije, při chytání jiných dravých ryb, většinou na menší umělou nástrahu, malé rybky, nebo na žížaly.

Zajímavosti

V Kaspickém moři se ho vyloví několik tisíc tun ročně!

Nejčtenější články

NONSTOP – lov ryb po půlnoci. Proč s ním všichni dělají takovou vědu?

Dříve jsem byl velkým propagátorem lovu ryb pře půlnoc, nyní již mám pochyby, jak moc jde o výhodu moci chytat ryby celou noc. Po několika letech, co na revírech v NONSTOP režimu chytám, jsem totiž zjistil, že těch ryb, chycených v noci, zase až tak moc není.

Cíleně pro rybí maso chodí k vodě jen něco málo přes 4 % registrovaných rybářů

Z naší ankety s otázkou: „Proč vlastně rybařím?“, jasně vyplývá, že k vodě pro rybí maso chodí jen malé procento rybářů. Většina nás rybářů má totiž jiný důvod, proč vlastně k vodě na ryby chodí. Možná budete překvapeni, jak více jak 8 000 rybářů, v naší anketě, tedy hlasovalo.

Žebrové krmítko naplněné pečivem

V žebrovém krmítku skvěle drží jak větší kusy rohlíku, tak i kousky chleba. Lze pečivem naplnit a plně nahradit klasickou zakrmovací směs. I když jde o nouzové řešení, pokud nám například dojde zakrmovací směs, občas se vyplatí pečivo nasadit i místo krmné směsi jako hlavní zakrmovací složku krmení.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím