Rybářský rozcestník

Devětsil lékařský

Dvoudomá rostlina se silným oddenkem a listy připomínají lopuch, na kterou můžete narazit při pstruhařských výpravách kolem některých potoků. Dnes už pomalu zapomenutá léčivka. Staří rybáři do listů devětsilu balili v létě své úlovky pstruhů, aby v horku vydržely.

Devětsil lékařský - další foto
DěvětsilDevětsil

Název latinsky

Petasites hybridus

Rozpoznávací znaky

Má květonosné lodyhys červenými šupinami. Listy dosahují rozměru, až 60 cm, vyrůstají už v době květu. Úbory tvoří hrozny, blizny samičích květů jsou krátké, vejčité. Barva korun proměnlivá, od růžové po nafialovělou.

Výskyt

Roste hojně kolem potoků a řek na podmáčených loukách a vlhkých stanovištích, v příkopech od nížin do hor.

Obecně

Dříve byla rostlina hojně využívaná v lidovém léčitelství, předmětem sběru byl oddenek, ale i list či květ, věřilo se, že ochrání před morem, ale léčily se s ní i horečnaté choroby, dna, astma atd.

Použité zdroje – Příroda v ČSSR – kolektiv autorů, Práce 1988, Herbář léčivých rostlin – J.Janča, J. A. Zentrych – Eminent 1994

Nejčtenější články

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….