Rybářský rozcestník

Vrbina kytkokvětá (Lysimachia thyrsiflora)

Vrbina kytkokvětá je z naší krajiny pomalu mizející, planě rostoucí bylina, druh rodu vrbina. Patří k ohroženým druhům naší květeny, proto je také chráněná zákonem.

Vrbina kytkokvětá (Lysimachia thyrsiflora)

Rozpoznávací znaky

Tato vytrvalá bylina je až 60 cm vysoká, má přímou lodyhu, někdy nevětvenou, někdy jen slabě větvenou. Listy má křižmostojné nebo vyrůstající z 3-četných přeslenů, jsou úzce kopinaté, přisedlé. Květy vyrůstají v hustých hroznech, většinou jsou 6-četné, koruna nálevkovitá, zbarvená do světle žluta. Plodem je tobolka.

Výskyt

V Česku roste na celém území roztroušeně až vzácně. Ve světě obívá mírné pásmo severní polokoule, také ji najdeme v jižnějších oblastech v horách.

Obecně

Tato planě rostoucí bylina se objevuje na trvale nebo přechodně zaplavených březích tůní, ve slepých ramech řek, v bažinách a na rašelinných loukách, a to od pásma nížin až po podhůří hor. Často ji najdeme růst mezi mohutnými trsy ostřic. V Česku roste stále vzácněji.

Nejčtenější články

Jak na úhoře s feederovým prutem

Ten, kdo propadl chytání na feeder, si rozhodně rád zkusí s tímto prutem i lov úhořů. Feeder je k chytání úhořů stejně dobrý, jako klasické pruty na položenou. Jen se musí vědět, jak na to!

Lov kaprů i jiných bílých ryb ve větším proudu

Asi většina zkušenějších rybářů mě dá zapravdu, že chytání ryb ve stojaté vodě je o něco málo jednodušší, než lov ryb v proudné vodě. Ovšem tento článek chci věnovat především lovu bílých ryb v silnějších proudech, tedy všude tam, kde je větší proud, díky kterému musíme změnit nejen samotnou taktiku lovu, ale i přizpůsobit montáže a vlastně skoro celou rybářskou výbavu.

Chlebové těsto 100x jinak

Tak ta stovka, to je hodně nadnesené, 🙂 ale rozhodně vám zde dáme pár rad, jak využít doma vyrobené chlebové těsto na několik vtipných způsobů. Je vhodné především pro lov bílé ryby, hodně pak chutná i větším kaprům.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím