Rybářský rozcestník

Pstruh opečený na pánvi, servírovaný s brambory v alobalu a koprovým dipem

V celku na pánvi na másle opečený pstruh, servírovaný s brambory upečenými v troubě v alobalu a koprovým dipem.

2 náročnost
50 minut
Pstruh opečený na pánvi, servírovaný s brambory v alobalu a koprovým dipem
  • Rozpis na 2 porce:
  • 2 ks vykuchaného pstruha v celku i s hlavou
  • 1-2 lžíce přepuštěného másla
  • hrubozrnná sůl
  • voda
  • pepř
  • sůl
  • Na brambory:
  • 4 ks větší brambory
  • 2-4 snítky (bylinky: tymián, rozmarýn ...)
  • alobal
  • sůl
  • Na koprový dip:
  • 1/2 kelímku zakysané smetany
  • 1/2 kelímku bílého jogurtu
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžička cukru
  • 1/2 ks naťové cibulky
  • 1 ks malý stroužek česneku
  • několik snítek naťové petrželky
  • několik snítek kopru
  • citronová šťáva
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Pod studenou tekoucí vodou omyté pstruhy usušíme, po bocích na několika místech nařízneme, nasolíme zevnitř i z venku hrubozrnnou solí, opepříme
    2. Připravené pstruhy vložíme na pánev s rozpuštěným máslem a opékáme dozlatova, poté otočíme a ryby opečeme i z druhé strany
    3. Mírně podlijeme, zaklopíme poklicí a necháme ještě chvíli jen tak probublávat, pak zdroj tepla vypneme, pstruhy necháme zaklopené a vytáhneme je až, když je budeme servírovat.

    Příprava brambor:
    1. Důkladně očištěné, neoloupané brambory spolu s větvičkou tymiánu a rozmarýnu zabalíme do alobalu (každou zvlášť!)
    2. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 45 minut
    3. Upečené brambory servírujeme i s pootevřeným alobalem, mírně rozkrojené, osolené

    Příprava koprového dipu:
    1. V misce spolu smícháme jogurt se zakysanou smetanou a majonézou
    2. Směs dochutíme nasekanými bylinkami, prolisovaným česnekem a nadrobno pokrájenou cibulí
    3. Nakonec dip dochutíme cukrem, solí, pepřem a citronovou šťávou.

    Doporučení

    Pstruhy servírujeme na talíři spolu s bramborami v alobalu, který jsme mírně pootevřeli, nakrojili a osolili zevnitř a s koprovým dipem podávaným zvlášť v mističkách. Vhodnou ozdobou je kousek citrónu, snítka kopru a petrželky.

    Poznámka

    Recept na přepuštěné máslo najdete zde: Přepuštěné máslo.

    Nejčtenější články

    Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

    Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

    Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

    Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

    Pozvánka na dětský závod do Plaňan

    Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….