Rybářský rozcestník

Jak na úhoře s feederovým prutem

Ten, kdo propadl chytání na feeder, si rozhodně rád zkusí s tímto prutem i lov úhořů. Feeder je k chytání úhořů stejně dobrý, jako klasické pruty na položenou. Jen se musí vědět, jak na to!

Úhoř v kbelíku

Jaký prut a další vybavení zvolit?

Na menších řekách, potocích, nebo při chytání hned u břehu nám stačí pruty kratší, dlouhé tak 2,7 metrů, což u feederových prutů znamená, že musíme sáhnout po tom nejsilnějším z winclepickerů s odhozovou váhou na špičce 40 g. Pokud pak půjdeme na větší toky, či do pískoven nebo na údolní nádrže, pak se bude hodit větší prut něco přes 3 metry, nebo i delší, z řady light o gramáží na špičce 60 g. Řadu prutů heavy použijeme jen tehdy, pokud chceme chytat přímo u vázek, nebo ve velkém proudu, jinak postačí jemnější náčiní.

Vlasec pak můžeme použít o průměru 0,25 mm, nebo také pletenky. Naviják stačí na chytání úhořů menší, protože stejně při chytání úhořů většinou nenahazujeme dále od břehu.

Chytání na feeder …

Jaké montáže při chytání s feederovým prutem na úhoře lze použít?

Ideální montáž na úhoře je s průběžným olovem, což platí i pro navázání u feeder prutu. Kromě průběžné zátěže lze použít olovo na konci montáže, tzv. páternoster. A váha olova? Zátěž dáváme jen tak velkou, abychom byli i v proudu nebo za větru schopni dopnout prut. Zbytečně velkou nedáváme, nejen že by jsem zbytečně trápili špičku prutu, ale i sebe. Vždy pak na kmenový vlasec na konec uvazujeme obratlík s karabinkou, na kterou pak připínáme samotnou montáž. Pokud utrhneme, nebo nám montáž zůstane v hubě úhoře, pak ji díky karabince dokážeme rychle vyměnit a to i za tmy, kdy nejčastěji úhoře lovíme.

Průběžná montáž ... chytání na položenou

Průběžná montáž … chytání na položenou

  1. kmenový vlasec
  2. průbežná zátež na kmenovém vlasci, případně na návazci
  3. gumový stoper (korálek nebo gumová kulička)
  4. obratlík, lze doplnit karabinkou
  5. návazec s háčkem (délka 25 až 50 cm)
Montáž pro lov na položenou – feederový páternoster

Montáž pro lov na položenou – feederový páternoster

  1. kmenový vlasec, co nejméně pružný (buď speciální feederový nebo jemný vlasec na vláčení)
  2. spojení kmenového vlasce s bočním přívěsem
  3. obratlík s karabinkou
  4. feederové krmítko
  5. spojení kmenového vlasce
  6. návazec s háčkem

Tato monáž se dá uvázat poměrně jednoduše tak, že uděláme velkou smyčku, kterou pak rozstříhneme v poměru 1:3, na delší návazec navážeme obratlík s krmítkem, na kratší navážeme háček, nebo naopak, pokud budete chtít chytat s nástrahou na dně nebo háček zapichovat do krmítka tzv. na cucačku.

Na co chytat úhoře?

Z jara chytáme nejčastěji na žížaly, ale i červy, pijavky, případně na larvy vodního hmyzu, později, během sezóny funguje i živá nebo mrtvá rybka. V pozdním létě úhoř zabere spíše na živou rybku, nebo její filet. Z rybek jsou na úhoře nejvhodnější ty druhy ryb, které žijí v jeho okolí. Volíme rybky ne větší jak 10 cm, ale skvěle fungují jen části čerstvě vykuchané ryby, nebo jejich ocásek.

A jak zasekáváme úhoře?

Když úhoř zabere, většinou toto bez problémů poznáme, neohne se jen špička, ale často i celý prut. Se zásekem pak nemusíte příliš spěchat. Klidně počkáme, až se pořádně ohne celá špička prutu. Mírné chvění a poškubávání si nevšímáme, to je pro úhoře typické! A co po záseku? Úhoře nijak nezdoláváme, prostě ho silným tahem vedeme z vody ven. V tom jsme důslední, protože pokud zaváháme, úhoř se nám může dostat ke dnu a tam se přichytit k nějaké vázce. Pak ho většinou nedokážeme vytáhnout.

A poslední rada na závěr

Při nočním chytání na špičku prutu připevníme chemické světélko, nebo si můžeme prut osvětlit červeným světlem, například z čelovky, to nám zajistí, že záběr nepřehlédneme a špičku prutu budeme moci i za tmy pozorovat.

Nejčtenější články

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….