Rybářský rozcestník

Humr po portugalsku

Recept na přípravu živého humra.

2 náročnost
45 minut
+ doba odležení  
  • Suroviny pro 4 osoby:
  • 1 ks velkého humra (nebo 2 malí humři)
  • 4 ks stroužky česneku
  • 3 ks cibule
  • 1 kg rajčat
  • 5 lžic oleje
  • 2 lžíce brandy
  • 1 lžíce hladké mouky
  • pepř
  • ocet
  • sůl
  • Příprava

    1. Živé humry okartáčujeme ve studené vodě, vhodíme do hrnce s vařící osolenou vodou a přísadou cibule pokrájené na plátky, pepře a octa, vařečkou je chvíli přidržíme pod vodou a vaříme 15-20 minut, potom je necháme ve vývaru vychladnout
    2. Vařené humry vyndáme, osušíme, po délce rozkrojíme na půlky, odstraníme vnitřnosti, opatrně vyjmeme maso, nakrájíme na 8 kousků a dáme na širokou pánev
    3. Na oleji osmažíme drobně nakrájenou cibuli, přidáme spařená, oloupaná, drobně nakrájená rajčata a podusíme
    4. Po chvilce k rajčatům přidáme rozetřený česnek, mletý pepř, sůl, vše zaprášíme hladkou moukou, dobře rozmícháme, podusíme několik minut, prolisujeme a vmícháme brandy
    5. Směs nalijeme na humří maso, pod pokličkou podusíme 5 minut, potom vychladíme a necháme v chladničce přes noc proležet
    6. Před podáváním pokrm ohřejeme.

    Doporučení

    Příloha: Dušená rýže.

    Poznámka

    Tento pokrm můžeme připravit také z konzervovaného humra.

    Nejčtenější články

    Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

    Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

    Pozvánka na dětský závod do Plaňan

    Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

    Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

    Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….