Zajímavou možností je ryby v přírodě upéci zabalené do pergamenového (pečícího) papíru nebo do listů trávy, oplácané mokrou hlínou a vložené do žhavých uhlíků …
Do navlhčeného pergamenového papíru zabalíme dobře omytou a vykuchanou rybu, pro jistotu můžeme použít i více vrstev papíru, nebo pergamenový papír v přírodě můžeme nahradit zelenými listy trávy. Obal s rybou dále oplácáme mokrou hlínou v šířce tak 2 cm. Takto připravený hlíněný obal vložíme do žhavých uhlíků v popelu a zakryjeme dalšími uhlíky, pečeme 45 až 50 minut.
Hlína funguje jako keramická zapékací miska a zajistí, že se maso nepřipálí.
Poznámka:
Pergamenový papír se dříve používal při přípravě hlavně některých pečených pokrmů. Dnes ho nahradil papír na pečení, který v mnohém předčil vlastnosti pergamenového (máslového) papíru. Také lze použít klasický alobal.