Filety z tresky upečené pokladené máslem, servírované spolu s vařenou čočkou smíchanou s orestovanou, pak chvíli podušenou zeleninovou směsí.
2 náročnost
40 minut
Pečená treska s italskou čočkou
Rozpis na 4 porce:
8 ks filet z tresky (měla jsem tresku tmavou)
bylinkové koření kabajaki (nemusí být)
citronový pepř
máslo
sůl
Na čočku:
200 g zelené čočky
3 ks rajčata
2 ks větší šalotky nebo 1 menší cibule
2 ks řapíky celeru
1 ks stroužek česneku
1 ks mrkve
1/2 ks cukety
zelená petrželka
ocet balsamico
olivový olej
pepř
sůl
Příprava
Ryby osolíme, okořeníme a vložíme do pekáčku, poklademe plátky másla a dáme péct do trouby na 200 °C, během pečení přeléváme výpekem, pečeme 15 – 20 minut
Čočku uvaříme v osolené vodě spolu s bobkovým listem a snítkou rozmarýnu, během vaření čočky připravíme zeleninovou směs
Na oleji zesklovatíme najemno nakrájené šalotky, poté přidáme na malé kostičky nakrájený celer a mrkev, restujeme asi 5 minut a poté přihodíme stejně nakrájenou cuketu, osolíme, opepříme a podlijeme nepatrně vodou (stačí pár lžic, můžeme použít i bílé víno), až se voda odpaří, rozmačkáme do směsi česnek, přidáme pokrájená rajčata, scezenou čočku a dochutíme balsamicem, nakonec vmícháme posekanou petrželku
Jednotlivé porce tresky podáváme na kopečku čočky smíchané se zeleninou, jen tak, nebo s čertsvým chlebem.
Pstruh je oblíbená ryba nejen u nás v Česku. Kdo by ji nemiloval. A co teprve až zkusíte naši úpravu v solné krustě z bílků. Rybky díky ní budou šťavnaté a zároveň krásně ochucené bylinkami. Jestliže si pak potrpíte na originální přílohy, inspirujte se naší přípravou hrášku se šalotkou, česnekem a nasekanou čerstvou mátou.
Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….