1 náročnost
30 minut
+ 63 hodin naložení, nejméně 2-3 týdny sušení
1 ks váleček pravé hovězí svíčkové
2 kelímky hrubozrnné soli
2 vrchovaté lžičky cukru
koření dle libosti, nejlépe: drcený pepř, koriandr, hřebíček ... sušený česnek
voda
gáza
Příprava
- Vezmeme tenčí plát svíčkové, který potřeme cukrem a hojně zasypeme solí, necháme 5-6 hodin v klidu přikryté čistou utěrkou, pak maso přendáme do lednice, kde ho necháme ležet dalších 12 hodin na jedné straně a na 12 hodin přetočené na straně druhé.
- Uleželé maso vytáhneme z lednice, opláchneme studenou vodou sůl a lehce vysušíme gázou, nebo fénem, váleček zabalíme do čisté gázy, stáhneme pevně provázkem, zatížíme a necháme v místnosti na cca dalších 24 hodin.
- Připravíme koření; směs namícháme z oblíbeného koření, například sušeného česneku, drceného hřebíčku, pepře, chilli, koriandru … směs koření zalijeme studenou vodou a důkladně promícháme, vznikne hustá kašička.
- Gázu z masa sundáme, maso pomažeme připravenou kořenící pastou a necháme 3 hodiny viset, až pasta zaschne, pak naneseme opět část kořenící past a opět necháme uschnout, postup opakujeme nejméně 3×5.
- Nakořeněné maso nechám 2-3 týdny viset v průvanu.
Poznámka
Recept zdroj: ReceptyOnLine.cz