Rybářský rozcestník

Andělika lékařská – Archangelica officinalis

Mohutná, statná bylina až 2 m vysoká, s řepovitým aromatickým oddenkem a hnědými kořeny. Patří do čeledi miříkovitých. Roste u nás ve volné přírodě poměrně vzácně, většinou se vyskytuje kolem potoků, vodních toků a na vlhkých loukách.

andělikaandělikaandělika

Název latinsky

Archangelica officinalis

Jiný název

Děhel lékařský

Rozpoznávací znaky

Statná bylina až 2 m vysoká, s řepovitým aromatickým oddenkem a hnědými kořeny. Lodyha přímá, dutá, oblá a rýhovaná. V prvním roce vytváří bohatou růžici přízemních listů, listy jsou velké až 90 cm, pochvaté 2x až 3x trojené, zpeřené, ostře pilovité. Květenství je okolík na vrcholu, který je polokulovitý, hustý o průměru až 15 cm. Okolík se skládá z menších okolíčků, kterých může být až 30. Doba květu červenec - srpen. Drobné květy jsou bíle nažloutlé nebo narůžovělé. Plodem je podlouhlá, vejčitá dvounažka nahnědlé barvy. Plody přináší jen jednou pak, odumírá. Kvete od července do srpna.

Výskyt

Andělika lékařská má ráda vlhké humózní půdy. Roste u nás ve volné přírodě poměrně vzácně. Většinou se vyskytuje kolem potoků, vodních toků, na vlhkých loukách,

Obecně

Je to významná léčivá bylina. Pro své léčebné účinky se pěstuje. Předmětem sběru je kořen a plody. Příznivě působí na problémy s trávením, imunitou a psychiku. Obsahuje přes 40 léčivých látek. Léčivé účinky jsou známé už od středověku.

Starší název je děhel lékařský.

Text i foto: Dalibor Marounek

Zdroje: Herbář léčivých rostlin – J. Janča A. Zentrich Eminent 1994, Naše rostliny v lékařství – Korbelář, Endris, Krejča Avicenum 1973 a cs.wikipedia.org

Nejčtenější články

Jarní dospělé a Dětské závody ČRS MO Kladruby – Propozice 20. a 21. 4. 2024

Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….