Rybářský rozcestník

Pružný uzel na uvázání šokového nástavce

Šokový nástavec na prutu slouží k tomu, aby kmenový vlasec při náhozu nepraskl, nebo se zbytečně nepřepínal. Také je více odolný proti předření a pozdějšímu přetržení kmenového vlasce, protože „šokovka“ je silnější a více vydrží. Posledním důvodem je, že šoková šňůra je šetrnější k rybímu tělu při případném kontaktu ryby se šňůrou.

Vlasec a šokovou šňůru přiložíme k sobě, zkřížíme je a první z nich (šokovku), tedy její konec, několikrát omotáme kolem vlasce, potom ten stejný konec provlékneme vzniklou mezerou mezi oběma …

Pružný uzel na uvázání šokového nástavce - postup - obrázek 1

vlasec omotáme zrcadlově kolem šokové šňůry a také jeho konec vsuneme do mezery mezi oběma, tedy mezi vlascem a šokovkou …

pruzny-uzel-sokovka2

… uzel mírně zatáhneme, navlhčíme a dotáhneme …

Pružný uzel na uvázání šokového nástavce

… oba volné konce zastřihneme a máme hotovo.

Poznámka:

Šokovou šňůru navazujeme většinou z pletené šňůry, nebo ze silnějšího vlasce (0,40 až 0,60 mm), nástavec by měl být dlouhá 6 až 8 metrů, ovšem tam kde je hodně překážek, může být dlouhý klidně i více jak 20 metrů.

Nejčtenější články

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….