Rybářský rozcestník

Jednoduchý osmičkový uzel pro očka

I když tento uzel patří mezi nejjednodušší rybářské uzly, je jeden z nejpevnějších. Dobře drží uvázaný jak na vlasci, tak na pletené šňůře, případně i na jiných materiálech. Je to velice starý uzel, který již znali i staří Inkové. Hodí se jak na upevnění vláčecích nástrah, tak na uvázání háčků s očkem, obratlíků, lanek apod. Uzel se po delším čase, hlavně při změnách teplot jak vody, tak vzduchu, může zdeformovat a ztratit původní pevnost, proto ho raději po zimě znovu převážeme.

Očkem provlékneme vlasec, pletenku, či jiný materiál, konec přetáhneme křížem a podvlečeme kolem kmenové šňůry, pak provlékneme vzniklým prostorem mezi vlascem (pletenkou) a očkem …

… uzel dotáhneme …

… přebytečný konec odstřihneme.

Nejčtenější články

Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

Chov a skladování žížal

Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

Výroba závaží z kamene

Někdo se snaží celou montáž co nejvíce zneviditelnit ve vodě. Jiný zase používá klipsy na odhození zátěže při záseku, kdy je opravdu vhodné a také lacinější nechat ve vodě kus kamene, než zátěž olověnou. O šetrnosti k přírodě nemluvě! Ostatní chtějí třeba jen ušetřit. Vyrobte si tedy, za dlouhých zimních večerů, šetrné závaží z kousku drátu a kamene, v létě se jistě, tyto náhražky olova, budou hodit.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím