Rybářský rozcestník

Matjesy ze sladkovodních ryb – postup přípravy ve fotografii

Matjesy můžeme vyrobit i ze sladkovodních ryb. Vhodné jsou masitější ryby, které mají dostatek masa ve hřbetu, osvědčil se například karas nebo kapr velký do 50 cm.

Ryby oškrábeme, vykucháme, odřízneme ploutve a hlavu, opláchneme a podél páteře rozpůlíme na polovinu. Takto upravené porce ryby zasypeme solí a uložíme na 3 dny do lednice.

Karasi čerstvě nachytaní

Po 3 dnech filety vyndáme z lednice, opláchneme a nyní zalijeme opět na 3 dny octem.

matjesy1

Po 3 dnech vyndáme z lednice, maso opláchneme a stáhneme kůže, odstraníme a vytrhneme páteř s kostmi na bocích, všechny malé kůstky působením octa se rozpustily.

matjesy2

Po 3 dnech vyndáme z lednice, maso opláchneme a stáhneme kůže, odstraníme a vytrhneme páteř s kostmi na bocích, všechny malé kůstky působením octa se rozpustily.

matjesy3

Takto upravené plátky masa nakrájíme na čtverečky nebo proužky a promícháme z cibulí v poměru 2:1 (2 díly masa a 1 díl cibule), okořeníme pepřem a spolu s olejem promícháme.

matjesy4

Matjesy nandáme do zavařovacích sklenic. Na každou sklenici o objemu 0,7 l přidáme 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření a 4 kuličky celého pepře. Uložíme v lednici a necháme 7 dní rozležet.

Matjesy ze sladkovodních ryb - sklenice

Po 7 dnech jsou matjesy dobře rozleželé a vhodné ke konzumaci. Podáváme je vychlazené s chlebem nebo pečivem. Je to výborná chuťovka k pivu. Recept je orientační, každý si může přidat koření a cibuli podle chuti. Z dávky 1 kg připravených ryb uděláme 2 sklenice o objemu 0,7 l.

Matjesy ze sladkovodních ryb - talíř

Autor textu i fotografií: D. Marounek

Recept s ingrediencemi najdete zde: Matjesy ze sladkovodních ryb

Nejčtenější články

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

Nejoblíbenější rybářské závody na světě

Svět rybaření a hazardních her má nečekaná spojení, kde se sofistikovaný a zajímavý svět kasin prolíná s vášní pro rybaření. V posledních letech se objevily jedny z nejzajímavějších a nejoblíbenějších automatů, které ztělesňují rybářské umění. Díky odlišnostem a rozmanitosti rybářských témat přitahují tyto hry pozornost jak rybářských nadšenců, tak hráčů.