Rybářský rozcestník

Plněný kapr, pečený

V celku upečený kapr, vytřený hořčicí, naditý slaninou, cibulí a sýrem, zašitý, upečený v troubě doměkka.

Kapr velký 40-50 cm (aby se vešel do pekáče), 150 g anglické slaniny, 100 g eidamu, 2 ks červené cibule, ostrá hořčice např. dijonská, máslo, kmín, sůl

Kapra vykucháme, oškrábe šupiny a necháme v celku s hlavou a ocasem. Opláchneme i břišní dutinu, vymažeme ostrou hořčicí. Vymazanou dutinu plníme střídavě plátky slaniny, kolečky červené cibule a kousky eidamu.

plneny-kapr1

Naplněnou břišní dutinu sešijeme potravinářskou nití.

plneny-kapr2

Zašitou rybu položíme do pekáče a příčně na 3-4 místech nařízneme. Do zářezů vložíme plátky másla a plátky anglické slaniny. Zbylou cibuli nasypeme do pekáče, rybu posypeme kmínem a solí a dáme péct do vyhřáté trouby na 180-190 °C.

plneny-kapr3

Během pečení občas podlijeme troškou vody, aby se nám ryba nepřichytila k pekáči. Pečeme na mírnějším stupni zhruba 45 minut.

plneny-kapr4

Upečenou rybu přendáme z pekáče na prkénko a odřízneme hlavu a ocas. Vyndáme z břicha potravinářskou nit a odstraníme ploutve. Kapra ostrým nožem naporcuje na podkovy. Porce ryby s náplní položíme na talíř, přelijeme výpekem, ozdobíme kolečky citronu a podáváme s vařenými brambory přelitými máslem.

plneny-kapr5

Text i foto: D. Marounek

 

Nejčtenější články

Rybářská technika chytání – lov na položenou (tzv. na těžko)

Položená, neboli „chytání na těžko“, je oblíbená metoda chytání ryb především u dna, nebo těsně nade dnem, i když poslední dobou začíná být oblíbené chytání ve vodním sloupci, pomocí vznášejících se nástrah. Po nahození montáže se prut odloží do vidliček, rybář vypne vlasec, pak jej mírně povolí a pověsí se na něj signalizátor záběru. Jakmile ryba nasaje nástrahu a chce s ní odplavat, její pohyb se přenese přes napnutý vlasec na signalizátor a záběr se projeví jeho stoupáním, či klesáním, případně také poskakováním. Zbývá zaseknout a vytáhnout rybu, nebo také ne.

Jak ovlivňuje teplota vody život ryb a opravdu spí ryby v zimě?

Asi nejdůležitější veličinou, která bezprostředně ovlivňuje chování a biorytmus ryb, je právě teplota vody. Je dokázané, že ryby zvládají přežívat v teplotním rozmezí od -2 °C, což je hraniční teplota, pod kterou zamrzá dokonce i slaná voda, tedy moře, až do 48 °C , to je zase teplota, ve které dokáží žít některé rybky žijící ve světě v horkých pramenech. Ovšem není ryba na světě, která by dokázala přežít v celém, výše vyjmenovaném rozsahu teplot. Proto také ryby dělíme na teplomilné a studenomilné. My se ale dnes budeme bavit o rybách žijících u nás, tedy o rybách žijících v chladnější vodě.

Ryby mořské, jejich dělení

Maso z mořských ryb je nejen rovnocenné maso ryb sladkovodních, ale navíc je předčí v tom, že obsahuje vedle plnohodnotných bílkovin a vitamínů také jód, a proto je pro lidský organismus velmi cenné.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím