Rybářský rozcestník

Plněný kapr, pečený

V celku upečený kapr, vytřený hořčicí, naditý slaninou, cibulí a sýrem, zašitý, upečený v troubě doměkka.

Kapr velký 40-50 cm (aby se vešel do pekáče), 150 g anglické slaniny, 100 g eidamu, 2 ks červené cibule, ostrá hořčice např. dijonská, máslo, kmín, sůl

Kapra vykucháme, oškrábe šupiny a necháme v celku s hlavou a ocasem. Opláchneme i břišní dutinu, vymažeme ostrou hořčicí. Vymazanou dutinu plníme střídavě plátky slaniny, kolečky červené cibule a kousky eidamu.

plneny-kapr1

Naplněnou břišní dutinu sešijeme potravinářskou nití.

plneny-kapr2

Zašitou rybu položíme do pekáče a příčně na 3-4 místech nařízneme. Do zářezů vložíme plátky másla a plátky anglické slaniny. Zbylou cibuli nasypeme do pekáče, rybu posypeme kmínem a solí a dáme péct do vyhřáté trouby na 180-190 °C.

plneny-kapr3

Během pečení občas podlijeme troškou vody, aby se nám ryba nepřichytila k pekáči. Pečeme na mírnějším stupni zhruba 45 minut.

plneny-kapr4

Upečenou rybu přendáme z pekáče na prkénko a odřízneme hlavu a ocas. Vyndáme z břicha potravinářskou nit a odstraníme ploutve. Kapra ostrým nožem naporcuje na podkovy. Porce ryby s náplní položíme na talíř, přelijeme výpekem, ozdobíme kolečky citronu a podáváme s vařenými brambory přelitými máslem.

plneny-kapr5

Text i foto: D. Marounek

 

Nejčtenější články

Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

Chov a skladování žížal

Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

Výroba závaží z kamene

Někdo se snaží celou montáž co nejvíce zneviditelnit ve vodě. Jiný zase používá klipsy na odhození zátěže při záseku, kdy je opravdu vhodné a také lacinější nechat ve vodě kus kamene, než zátěž olověnou. O šetrnosti k přírodě nemluvě! Ostatní chtějí třeba jen ušetřit. Vyrobte si tedy, za dlouhých zimních večerů, šetrné závaží z kousku drátu a kamene, v létě se jistě, tyto náhražky olova, budou hodit.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím