Rybářský rozcestník

Rozdíly mezi cejnem velkým a cejnkem malým

Zkušený rybář snadno pozná cejna velkého od cejnka malého. Ovšem rybář začátečník, hlavně u mladých jedinců, přeci jen může mít problém tyto příbuzné, z čeledi kaprovitých, rozeznat.

duble-cejn-velkycejn-50-cm-duben-2018Právěcejnek-voda-feeder-2017cejnek-maly-labe9cejnek-maly-2019-1

Základní rozdíly mezi cejnem velkým a cejnkem malým:

  • velikost – dospělí jedinci cejna velkého jsou velcí v průměru kolem 35 cm, ovšem dorůstají do velikosti i přes 70 cm, cejnci malí dorůstají do průměrné délky 25 cm, ovšem občas narazíme na kusy velké i 40 cm
  • barva těla – cejn velký je zbarvený do tmavší, šedé, zatím, co cejnek malý, je vždy stříbrný
  • barva ploutví – asi nejtypičtější znak, zatím, co cejn velký je má zbarvené stejně, jako celé tělo, cejnek malý má prsní ploutve, ale i další párové ploutve, zbarvené do oranžova, někdy do červena
  • postavení oka – tohle rozlišení je důležité především u drobných, mladých rybek – u cejnka malého by mělo být oko posazeno blíže k rypci, u cejna velkého by potom mělo být posunuto více dozadu směrem ke hřbetu. Mezera mezi rypcem a okem cejnka malého by měla být vzdálenost zhruba stejně velká nebo o něco menší, než je průměr jeho oka. U cejna velkého by měla být tato mezera výrazně větší.

Krásný exemplář cejnka malého…

Cejn velký v plné jeho kráse…

I když jde o plevelné druhy ryb našich vod, oba druhy patří mezi oblíbené hlavně u sportovních rybářů. Pro rybáře lovce, co si ryby rádi nějak tepelně upraví, je důležitý hlavně cejn velký, z kterého jsou výtečné zavináče, matjesy, ale i další pokrmy. Jde také o skvělé nástražní ryby na štiky či sumce.

Nejčtenější články

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….