Rybářský rozcestník

Rybaření jako atraktivní zábava i sport pro všechny generace

Představujete si pod pojmem rybaření nudné hodiny u vody, které v tom lepším případě končí kaprem k nedělnímu obědu? Pak jste na omylu! Z rybaření se stala atraktivní volnočasová aktivita, která do svých řad v posledních letech přilákala nejen ženy, ale hlavně mladou generaci. Právě u dětí do 15 let zaznamenal Český rybářský svaz v roce 2019 rekordní přírůstek členů. Základna ČRS má v tuto chvíli více než čtvrt milionu registrovaných rybářů. Část z nich se od čtvrtka do neděle sjede do Letňan, kde se koná další ročník veletrhu FOR FISHING.

Rybaření je v kurzu! „Počet členů Českého rybářského svazu meziročně stoupl o více než 3 000 na 251 873 členů. Rekordní přírůstek je zejména u dětí – ČRS v současnosti sdružuje 26 059 rybářů do 15 let, což je nejvíce od roku 2008,“ říká Roman Heimlich, jednatel Českého rybářského svazu. Rybářů je v České republice odhadem až 400 000 – část z nich jezdí za rybami do zahraničí a ve svazu není registrována.

Chyť a pusť

Přístup rybářů k rybolovu a rybám se v posledních letech mění, stále více rybářů vyznává přístup „chyť a pusť“. Pomáhá tomu nejen vyšší životní úroveň, ale i sociální sítě, kde rybáři sdílí fotografie svých úlovků a převážnou většinu ryb pouští zpět do vody.

Ženy rybářky

Rybařina není jen čistě mužským sportem – jejímu kouzlu propadají v posledních letech i ženy. Jednou z nich je světová jednička, mnohanásobná mistryně světa v casting sportu, Kateřina Marková. Studentka Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity sbírá jednu medaili za druhou, a to se ani nemusí pohybovat kolem vody. Casting sport – tzv. rybolovná technika, má blíž spíše k atletickým disciplínám. Kateřina Marková představí tento sport na veletrhu FOR FISHING.

FOR FISHING: největší rybářský veletrh ve střední Evropě

Od čtvrtka do neděle se rybáři z celé České republiky sejdou v areálu PVA EXPO PRAHA, kde se koná největší rybářský veletrh ve střední Evropě FOR FISHING. Na návštěvníky čeká historicky největší veletrh: 5 hal nabitých novinkami 210 vystavovatelů. Ke vidění a ke koupi tak bude vše od prutů přes nástrahy až po vybavení do přírody. Veletrh si nenechají ujít ani známé rybářské osobnosti – Alan Blair, Mads Grosell, Nathan Precious nebo nejznámější český rybář Jakub Vágner. Nově veletrh ozvláštní i mobilní výzkumná laboratoř, kterou přiveze Biologické centrum AVČR. Příchozí tak nahlédnou pod pokličku výzkumu vodních živočichů a dozví se například, jak z šupiny poznat věk ryby. To vše doplní přednášky, obří akvárium s rybami, rybářské kino nebo soutěže.

Základní informace:

FOR FISHING: 20. – 23. února 2020 (ČT, PÁ: 10 – 18 hodin, SO: 9 – 18 hodin, NE: 9 – 16 hodin), PVA EXPO PRAHA Letňany

Vstupné: 250 Kč na místě, parkovné 150 Kč / osobní automobil, děti do 140 cm zdarma

Nejčtenější články

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….