Rybářský rozcestník

Treska v pivním těstíčku s mačkaným hráškem a tatarskou omáčkou

Skvělý recept na tresku od šéfkuchaře Lukáše Holého z pivovarské restaurace OSSEGG včetně několika tipů šéfkuchaře. K tresce v pivním těstíčku se skvěle hodí polotmavé pivo RUTHARD 11 OSSEGG.

2 náročnost
120 minut
+ doba vychlazení těstíčka!  
TreskaTreskaRUTHARD
  • Rozpis na 4 porce:
  • 720 g (4 ks) filetů z tresky jednoskvrnné
  • hladká mouka na obalení
  • rostlinný olej na smažení
  • sůl
  • Suroviny na těstíčko:
  • 400 g hladké mouky
  • 150 g rýžové mouky
  • 400 ml světlého piva Phillip OSSEGG Praha
  • 400 ml sodovky
  • 2 lžičky jedlé sody
  • Suroviny na mačkaný hrášek:
  • 800 g čerstvého vyloupaného hrášku
  • 3 l vody
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 4 lžičky změklého másla
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • Suroviny na tatarskou omáčku /4-6 porcí/:
  • 300 g pivní majonézy
  • 20 g nakládaných okurek
  • 20 g kaparů v nálevu
  • 10 g šalotky
  • 1 lžička citronové šťávy
  • špetka čerstvě mletého pepře
  • špetka soli
  • Suroviny na bramborové hranolky:
  • 1 kg moučných brambor
  • rostlinný olej na smažení
  • sůl
  • Příprava

    Postup na těstíčko:

    1. V misce smíchej mouky, jedlou sodu a sůl.
    2. Poté přidej pivo a sodovku a vymíchej metlou hladké těstíčko.
    3. Dej do lednice a nech odpočnout a vychladit 2-3 hodiny

    Postup na rybu:

    1. Filet vykosti, zbav kůže, ze všech stran osol a obal v hladké mouce.
    2. Přebytečnou mouku oklepej a  filet obal ve vychlazeném připraveném těstíčku.
    3. Smaž 5 minut dozlatova v oleji rozpáleném na 180 °C. Rybu během smažení opatrně otoč.

    Postup na tatarskou omáčku:

    1. Kapary propláchni a nech okapat a nakrájej na jemno.
    2. Okurky nakrájej na jemno, šalotku oloupej a nakrájej na jemno, petržel nakrájej na jemno.
    3. Do misky dej majonézu, přimíchej kapary, okurky, šalotku, petržel a citronovou šťávu. Dle chuti osol a opepři. Dobře promíchej a nech 1/2 hodiny vychladit v lednici.

    Postup na mačkaný hrášek:

    1. Hrášek povař 2 minuty v oslazené vroucí vodě
      Slij vodu a polovinu hrášku rozmixuj tyčovým mixérem. Dochuť solí a pepřem a vmíchej polovinu másla. Propasíruj.
    2. Zbylí hrášek rozšťouchej, osol a opepři a přidej zbylé máslo.
    3. Promíchej s hráškovou kaší. Dosol dle chuti.

    Postup na bramborové hranolky:

    1. Brambory očisti pod tekoucí vodou kartáčkem a podélně rozkroj dle velikosti na šestiny (silnější hranolky).
    2. Dobře osuš a smaž 7 minut ve vysoké vrstvě oleje rozpáleného na 140 stupňů.
    3. Brambory vyjmi a nech je 5 minut okapat. Poté je dosmaž v oleji rozpáleném na 190 stupňů dozlatova dalších cca 10 minut.
    4. Přendej do mísy, osol a promíchej.

    Doporučení

    Čas smažení se může měnit dle použitého druhu brambor. V tomto receptu byly použity brambory odrůdy RUSSET.

    Recept na pivní majonézu najdete zde: Majonéza z černého piva OSSEGG

    Poznámka

    OSSEGG RUTHARD 11 – Polotmavé pivo: Svrchně kvašený ležák spadající do kategorie American Red Ale má rubínově červenou barvu. Použité chmely Pacifica a Mosaic dávají pivu výraznou vůni, ve které najdete tropické ovoce, limetku a broskve. Má nižší říz a střední plnost. V chuti objevíte tóny citrusů, především pomeranče. Doznívání je delší a příjemně hořké.

    Pivo OSSEGG RUTHARD 11, 0,5l – 35 Kč

    Pivovarské restaurace OSSEGG, Římská 45, Praha, Vinohrady, Praha.ossegg.com

    Nejčtenější články

    Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

    Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

    Pozvánka na dětský závod do Plaňan

    Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

    Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

    Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….