Rybářský rozcestník

Mydlice lékařská – Saponaria officinalis

Vytrvalá bylina s přímou lodyhou, vysoká až 75 cm z čeledi hvozdíkovitých – Caryophyllaceae. Vlhkomilná rostlina, rostoucí roztroušeně na březích vodních toků, na vlhkých loukách, ale i lesních mýtinách, podél železničních náspů atd.

mydlicemydlice

Název latinsky

Saponaria officinalis

Rozpoznávací znaky

Přímá a drsná lodyha, je částečně větvená, lístky vstřícné, vejčitě kopinaté, s drsnou čepelí, přisedlé. Květenství tvoří koncové, úžlabní vidlany, květy s trubkovitým kalichem bílé až narůžovělé s 5 okvětními plátky, doba květu červen, říjen. Plodem jsou podlouhlé hnědé tobolky.

Výskyt

V Česku se rozšířila po celém území kromě vyšších poloh. Ve světě roste od Středozemí přes střední Evropu po Kavkaz a západní Sibiř. Dnes je rozšířena až do Skandinávie a na východ přes Sibiř na Dálný východ. Najdeme ji také v Severní i Jižní Americe.

Obecně

Původně pobřežní porosty u větších vodních toků a stojatých vod. Ovšem dnes ji najdeme často i na vlhkých okrajích cest. Jde o zavlečený, tedy nepůvodní druh rostliny.

Zajímavosti

Od středověku uznávaná léčivá rostlina, která se také používala místo mýdla. Přidaná do vody změkčuje vodu, saponiny obsažené v rostlině mají antibakteriální, antimykotické účinky. Předmětem sběru je kořen, který se sklízí v září, říjnu, někdy se suší i nať.

Nejčtenější články

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

Nejoblíbenější rybářské závody na světě

Svět rybaření a hazardních her má nečekaná spojení, kde se sofistikovaný a zajímavý svět kasin prolíná s vášní pro rybaření. V posledních letech se objevily jedny z nejzajímavějších a nejoblíbenějších automatů, které ztělesňují rybářské umění. Díky odlišnostem a rozmanitosti rybářských témat přitahují tyto hry pozornost jak rybářských nadšenců, tak hráčů.