Rybářský rozcestník

Plavín štítnatý – Nymphoides peltata

Vytrvalá sladkovodní bylina z čeledi vachtovitých – Menyantheaceae. Z původních 80 lokalit v ČR, kde rostl, je známo už jen 8 míst. Na vině je intenzivní chov ryb. Totiž býložravý amur požírá celé rostliny, kapr zase vyrývá ze dna jeho oddenky. Aby toho nebylo málo, plavín požírají rovněž kachny a labutě.

plavín

Název latinsky

Nymphoides peltata

Jiný název

Plavín leknínovitý

Rozpoznávací znaky

Kořen silně rozvětvený, ukotvený v bahnitém dnu, vyrůstají z něho rozvětvené oddenky, které se větví na lodyhy ponořené ve vodě až 150 cm dlouhé. Listy plovoucí na hladině, střídavé, řapíkaté, srdčitě okrouhlé. Květy vyrůstají z úžlabí listu, žluté barvy složené z 5 okvětních plátků, které jsou na okraji brvité, doba květu červen-září, plodem je tobolka.

Výskyt

V ČR je ve volné přírodě chráněný a uvedený na Červeném seznamu cévnatých rostlin jako kriticky ohrožený druh. Z původních 80 lokalit v ČR je známo už jen 8. Na vině je intenzivní chov ryb, býložravý amur požírá celé rostliny, kapr vyrývá ze dna oddenky, plavín požírají rovněž kachny a labutě.

Obecně

V posledních letech se začal uměle pěstovat a lze koupit v některých zahradnických centrech, je žádaný pro své květy do zahradních jezírek. V Česku je ve volné přírodě chráněný a uvedený na Červeném seznamu cévnatých rostlin jako kriticky ohrožený druh!

Nejčtenější články

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….