Rybářský rozcestník

Mochna bahenní (Potentilla palustris)

Mochna bahenní, česky též zábělník bahenní, je až 100 cm vysoká, vytrvalá bylina z rodu mochna rostoucí na území téměř celé Evropy, včetně České republiky. Roste v bažinách a rašelinách.

Mochna bahenní (Potentilla palustris)

Název latinsky

Potentilla palustris

Jiný název

nátržnica močiarna, zábělník bahenní

Rozpoznávací znaky

Až 1 metr vysoká vodní bylina s dřevnatým oddenkem. Lodyhu má rozavětvenou, hnědou, vystoupavou, ve spodní části pak poléhavou, s několika málo listy. Lista má dlouze řapíkaté, s kopínatými, po bocích zubatými lístky. Palisty jsou výrazné, srostlé s řapíkem a dorůstající až poloviny jeho délky. Květy se skládajé až ze 7 květů, které mají maximálně 2,5 cm v průměru. Jsou tmavě červeně zbarvené, neopadavé. Kvete od června do července.

Výskyt

V Česku je typickým druhem středních a vyšších poloh, téměř chybí na jihovýchodě a východě území. Ve světě roste v Evropě, Asii i v Severní Americe.

Obecně

Tato vytrvalá vodní bylina roste především na rašelinných stanovištích, na mokrých ostřicových loukách, při krajích rybníků a někdy i v olšinách. Má vysoký obsah tříslovin, nacházejí se v ní také antibiotické látky.

Nejčtenější články

Jak zpracovat sumce

Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

Rozdrcená kukuřice pomocí drtičky na boilies

Pomocí drtičky na boilies lze rozdrtit jak vařenou, tak nakládanou kukuřici. Spolu se slupkami jde o úžasnou surovinu do zakrmovacích směsí. Kalí vodu a vytváří výraznou chuťovou stopu na lovném místě. Podrcené části kukuřice stačí zamíchat do vnadící směsi, ta zásadně sníží vlhkost kukuřičné kaše a tak touto směsí jde chytat jak například s feederovými krmítky, tak směsí můžeme plnit punčochy či sáčky z PVA materiálu.