Rybářský rozcestník

Plotice nebo perlín? Kdo se v tom má vyznat!

Nepochybuji, že pro některé rybáře rozeznat plotici od perlína, to je úplná hračka. U dospělých jedinců s tím má problém jen méně zkušený rybář. Ale co když chytnete menší, nedospělé kusy? Stále na 100 % poznáte, o jaký druh ryby jde?

Začátek hřbetní a břišních ploutví leží nad sebou, v jedné svislé rovině, což je zásadní rozpoznávací znak oproti perlínovi, který má hřbetní ploutev posunutou dozadu, za pomyslnou svislou čáru konce břišních ploutví. Je to tak i u malých, nedospělých jedinců. Dalším důležitým znakem je postavení úst. Plotice má střední postavení úst, perlín horníOko má plotice cihlově červené, což je další zásadní rozpoznávací znak od perlína. Jinak břišní a prsní ploutve má plotice jen načervenalé, ostatní ploutve jsou zeleno-šedé.

Hřbet perlína je tmavší, zbarvený do modro-zelena, někdy do hnědo-šeda. Boky perlína jsou zbarvené do stříbrna. Hřbetní ploutev a prsní ploutve jsou šedé, ostatní jsou zbarvené do ostré červené barvy, někdy se mírně zabarvují do červena i prsní ploutve).

Plotice obecná

Perlín ostrobřichý

Suma sumárum:

  • zkontrolujeme zbarvení ploutví a oka
  • podíváme se na postavení úst
  • mrkneme na postavení hřbetních a břišních ploutví a máme jasno!

Nejčtenější články

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….