Rybářský rozcestník

Montáž pro lov na položenou tzv. na srkačku (s jedním návazcem)

Vyzkoušejte tuto bezpečnou srkačku …. Lov na srkačku, tedy s krmítkem a návazci, s ramínkem háčku zapíchnutým do krmení, používali již naši dědové. V poslední době se však proti dvojitým a ještě neprůběžným montážím dost zbrojí. Jde o ochranu ryb. Dva háčky byly často přesila proti rybám a velký průšvih, když se jeden z háčků zasekl někde ve vázce a na druhém byla pověšená ryba. Po utržení této montáže to většinou asi s rybou na háčku nedopadlo moc dobře. Ovšem stačí vytvořit jen jeden návazec s háčkem, s průběžným nebo i pevným krmítkem a můžeme na srkačku chytat dál. I když jen s jedním háčkem, přesto je tato montáž stále velice úspěšná!

Montáž s jedním návazcem a krmítkem se dá navázat několika způsoby. Já mám oblíbený tento, s bočním návazcem na t-klouzavém obratlíku s krmítkem na konci celé montáže. Jde o velice jednoduchou, přitom osvědčenou montáž.

Montáž (bezpečná srkačka) – boční návazec na t-adaptéru s obratlíkem, návazec ukončený krmítkem.

Co budeme potřebovat:

  • krmítko s vrchním obratlíkem
  • obratlík s karabinkou (2x)
  • téčko, tzv. T- průběžný adaptér s obratlíkem
  • stoper (korálek nebo gumová kulička)
  • převlékací vodící gumička
  • návazec s háčkem

Postup navázání:

Na kmenový vlasec navlékneme T-průběžný adaptér s obratlíkem a stoper, montáž ukončíme obratlíkem s karabinkou, na kterou pak pověsíme krmítko. Obratlík s karabinkou lze také vynechat a přímo navázat krmítko s obratlíkem, ovšem pak nelze akčně měnit krmítko lehčí za těžší a naopak. Do očka téčka provlíkneme uvážeme návazec, na který nesmíme před uvázáním zapomenout navléci převlékací vodící gumičku, tu pak převlékneme a natáhneme až k T – adaptéru. I zde můžeme použít menší obratlík s karabinkou, pak můžeme akčně měnit návazec, což je žádoucí.

Jedna důležitá podmínka; návazec s háčkem by měl být slabšího průměru a nosnosti, než kmenová šňůra!

Způsob lovu:

Rukama na krmítku utlačíme zakrmovací směs, musí být dostatečně lepivá, aby držela. Do ní zapíchneme raménko háčku s nástrahou a nahodíme. Ryby ve vodě nasávají krmení a do tlamky nasají i nástrahu s háček, proto se to také tato montáž jmenuje srkačka. Pak stačí zaseknout …

Slovo závěrem

Chytám tak s feederovým prutem, ale klidně si takto lze navázat i klasický kaprový prut, pak bych se přimlouval za šokový návazec, který je při styku s rybou přeci jen o trochu šetrnější, než čistý vlasec. Já mám na feederu šňůru, která není průtažná a tak vidím téměř každé drbnutí do krmítka či potažení za háček, ale na konci mám navázané 2 metry vlasce, pokud chytám na jemnou montáž drobotinu. Při lovu větších ryb vlasec nahrazuji fluorocarbonem, který není ve vodě téměř vidět.

Nejčtenější články

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….