Rybářský rozcestník

Bodlák kadeřavý (Carduus crispus)

Statná až 150 cm dvouletá rostlina s červenofialovými květy z čeledi hvězdicovitých – Astaraceae. Druh bodláku, který má rád vlhká stanoviště, břehy vodních toků i jiných mokrých ploch, vlhké louky, příkopy atd.

bodlákbodlákbodlák

Název latinsky

Carduus crispus

Rozpoznávací znaky

Lodyha přímá, ostnitě křídlatá, rýhovaná, pavučinatě chlupatá, většinou větvená, vyrůstající z přízemní růžice řapíkatých listů dlouhých až 20 cm. Lodyžní listy přisedlé, střídavě uspořádané, podlouhle vejčité, peřenolaločnaté, horní listy celistvé na okraji s ostnatými zuby. Květenství úbory složené z 2-3 červenofialových květů, květy trubkovité, krátce stopkaté zakryté zeleným víceřadým zákrovem. Kvete červen, srpen. Plodem jsou nažky s chmýřím.

Výskyt

Ostrůvkovitě rozšířen ve východní a jihovýchodní Asii, zavlečen do Severní a Jižní Ameriky, Austrálie a na Nový Zéland. Jinak ho najdeme téměř v celé Evropě. Hojný druh také u nás v Česku. Rozšířený je po celém území ČR. Nejčastěji však roste na dolních a středních tocích řek.

Obecně

Tento bodlák roste na většinou na březích řek a potoků, na vlhkých lesních pasekách, najdeme ho také v příkopech a na okrajích lesních cest většinou do nadmořské výšky 500 m.

Nejčtenější články

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….