Rybářský rozcestník

Propadová montáž s amortizérem (lov s anglickým splávkem)

Lov na propad patří mezi základní způsoby lovu s odhozovým prutem. Udici je možno snadno a velmi účelně vylepšit vkomponováním amortizéru. Pojďme se tedy podívat, jak na to a řekneme si, k čemu je to dobré.

  • dva menší obratlíky
  • amortizér o síle 1 až 1,6 mm (ideální barva amortizéru je černá nebo šedivá)
  • vlasec pro drobnější ryby do průměru 0,10 mm, na větší ryby a forpas pak tak o síle 0,10 až 0,14 mm
  • bročky
  • „TÉČKO“ – t-adaptér
  • anglický splávek
  • klasická propadová udice, (tak nazýváme udici s napevno uchyceným angličákem)

Budeme potřebovat dva menší obratlíky a amortizér o síle 1 až 1,6 mm. Ideální barva amortizéru je černá nebo šedivá, ale pokud takovou nemáte, nezoufejte. Dají se použít i ostatní barevné varianty amortizérů, jen na hodně mělkých a čistých vodách může žlutá čí jiná výrazná barva plašit opatrné ryby. Sílu amortizéru volíme podle velikosti ryb a síly vlasce, na který chceme chytat. Pro drobnější ryby a vlasec do průměru 0,10 mm to bude amortizér s průměrem 1 mm. Na větší ryby a forpas o síle 0,10 až 0,14 mm zvolíme amortizér o síle 1,2 mm a na lov velkých bojovných ryb na silné návazconé vlasce použijeme amortizér o průměru 1,6 mm. Zvolený amortizér přivážeme mezi obratlíky, aby výsledná délka byla 20 cm. Osobně používám tři obyčejné uzlíky. Při dotahování amortizér navlhčím, aby se materiál nepoškodil a amortizér nepraskal.

Pro chytání použijeme klasickou propadovou udici, (tak nazývám udici s napevno uchyceným angličákem), která může být podle lokality zatížena samotným obratlíkem u návazce (na stojatých vodách) nebo i několika většími broky na vodách pomalu tekoucích. Podle vzdálenosti, ve které chceme chytat a síly větru, vybereme angličák a připevníme jej na téčko. Vyměříme si hloubku. A až nyní připevníme amortizér na udici. Amortizér se přivazuje kousek pod splávek tak, aby se jej anténka angličáku při sklopení podél vlasce nedotýkala. Necháme si malou rezervu na uzlík a vlasec v tomto místě přestřihneme. Pak klasickým obratlíkovým uzlíkem připevníme amotizér a udici máme hotovou.

Proč montáž s amortizérem?

A k čemu je toto vylepšení dobré? V první řadě dovoluje použít výrazně tenčí vlasce při lovu na odhoz. Nemusíte se bát proseknout pytel i s vlascem o průměru 0,08 mm. A pokud to je potřeba, dá se s trochou opatrnosti lovit i na vlasce s průměrem 0,06 mm, což bez použití amortizéru není možné. Amortizér perfektně odpruží první výpad ryby, který bývá při zdolávání kritický. Udržuje v průběhu zdolávání pěkně napnutý vlasec, ale přiměřenou silou, ryby se pak mnohem méně vyřezávají a nepadají. Amortizér oceníte i při lovu na velké vzdálenosti s tvrdšími pruty, které nejsou dost citlivé pro lov se slabšími návazcovými vlasci. Překvapivě se udice s amortizérem chová úplně stejně jako normální propadová udice. Amortizér se při nahazování nemotá a ani jinak na udici nepřekáží. Jediné, co vás může překvapit, je trochu jiné chování prutu a udice při zdolávání. Tah je mnohem plynulejší a často se u nohou oběví ryba mnohem větší než jsme podle tahu očekávali.

Zdroj: www.mivardi.cz/clanky/plavana/lov-na-odhoz/propadova-udice-s-amortizerem

Nejčtenější články

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….