Rybářský rozcestník

Háček v prstě, či jiné části těla, jak ho dostat ven?

Není větší nepříjemnosti u vody při chytání ryb, než když si rybář zarazí háček hluboko do prstu, či dokonce do jiné části těla. Pak je každá rada drahá, co v tu chvíli dělat. Zabalit nádobíčko a vyrazit ihned na pohotovost, nebo se pokusit háček si sám vytáhnout hned u vody? Ano, někdy si můžeme pomoci sami.

hacek-vytahovani1Nejprve

Obrázek ukazuje možnost, jak dostat jednoháček z prstu, či jiné části těla. Stačí kus provázku a kamaráda, který neomdlí, když uvidí trochu krve. Správným tlakem se totiž udělá prostor u hrotu háčku, který pak při vytažení nenadělá tolik škody. Logicky to i méně bolí. Rozhodně si potom zalijte ránu trochou alkoholu, dezinfekce zajistí, že se vám rána nepodebere!

Nejprve je třeba ucvaknout volné hroty, tak se dostanete k ramínku háčku …

Pokud si do ruky, či jiné části těla, zarazíte trojháček, pak je třeba zbývající hroty odštípnout kleštěmi. Je to sice bolestivé, ale jenom tak se dostanete k ramínku háčku a budete moci ho vytáhnout podobně, jako jednoháček. Vše je ukázané na obrázku. A nezapomeňte opět ránu zakápnout nějakým tím alkoholem!

Další ošetření je jasné. Přitisknout ránu, aby se zastavilo krvácení a pokud možno důkladně ránu omotat gázou, nebo zalepit. Potřebné věci najdete v autolékárničce.

Text: Jiří Langer, obrázky: Filip Woody Loco

Nejčtenější články

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….