Rybářský rozcestník

Sítina žabí (Juncus bufonius)

Nepříliš vysoká, jednoletá, hustě trsnatá, bylina. Roste na obnažených březích vod, v letněných rybnících, na vlhkých cestách i jinde, na mokrém podloží.

Název latinsky

Juncus bufonius

Jiný název

sitina ropušia

Rozpoznávací znaky

Tato bylina dorůstá do výšky maximálně 35 cm. Lodyhy má tenké, vzpřímené, olistěné, na bázi s hnědými nebo žlutohnědými pochvami. Listy má tenké, čárkovité, na okrajích slabě svinuté s listovými pochvy bez oušek. Květy má většinou jednotlivé, méně často 2–3 ve svazečcích. Okvětní plátky má žlutozelené, blanitě lemované, úzce vejčité, špičaté, vnější delší než vnitřní. Semena má drobná, elipsoidní. Kvete od června do října.

Výskyt

V Česku hojný druh, která najdeme ve všech pásmech. Ve světě ji najdeme téměř v celé Evropě, také v severozápadní Africe, za polárním kruhem, v jihozápadní Asii a na Dálném východě, také v Severní Americe, na severu USA, na jihu Kanady a Jižní Ameriky.

Obecně

Roste hojně ve všech pásmech Česka a to na obnažených březích vod, v letněných rybnících, na vlhkých cestách, zamokřených místech, v příkopech atd.

Nejčtenější články

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….