Rybářský rozcestník

Ostřice šáchorovitá (Carex bohemica)

Ostřice šáchorovitá, je druh jednoděložné rostliny z čeledi šáchorovité. Někdy je udávána pod jmény ostřice česká nebo tuřice česká. Kvete od června do září.

Název latinsky

Carex bohemica

Jiný název

ostřice česká, tuřice česká

Rozpoznávací znaky

Trsnatá rostlina s tenkými a křehkými lodyhami vysokými až 30 cm, někdy bývají i větší, zvláště, pokud roste ve vegatci, která ji přerůstá. Listy ji vyrůstají v dolní části lodyhy, jsou kratší než lodyha. Celá rostlina je zbarvena do světlezelené barvy. Květenství je tvořeno nahloučenými klasy staženými do strboulu s třemi dlouhými a tenkými podpůrnými listeny.

Výskyt

V Česku roste poměrně hojě v oblasetch s rybníky, jinde vzácněji. Ve světě se vyskytuje ve střední Evropě a v části Asie.

Obecně

Ostřice šáchorovitá roste hlavně na obnaženém dně rybníků, na březích s kolísající hladinou. Má ráda živinami bohaté půdy, vlhké, často zaplavované.

Nejčtenější články

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….