Rybářský rozcestník

Marshmallow – skvělá nástraha na kapry

Co chutná nám rybářům, často chutná i rybám. Pokud si někdy například nějaké to sladké mlsání odtrhneme od pusy a nabídneme ho rybám, můžeme zjistit, že některé druhy ryb také rádi sladké, stejně jako my rybáři. To je případ i kaprů a nadýchaných bonbonů nazývaných Marshmallow.

Marshmallownmarsmeloun-privesMarshmallowMarshmallow

Ano, marshmallowny jsou velká dobrota nejen pro nás lidi, ale také především pro menší kapříky. U nás na malé vodě na ně kapry do 60 cm chytám běžně. Větší bonbony navlékám pomocí boilies jehly na přívěs háčku, menší napichuji přímo na háček. Rozhodně doporučuji marshmallowny při lovu kaprů vyzkoušet a to nejen na stojaté vodě, ale i na vodě tekoucí. Například kapři z Labe je také mají rádi. 🙂

Velký marshmallown na přívěsu háčku…

Jen kdo neví, bonbóny Marshmallow se dnes dají koupit velké, nebo mini. Velké pak lze nechat v celku, nebo je rozpůlit, malé naopak dávám často dva kusy na háček. Fotografie strategii chytání na marshmallowny ukazují nejlépe.

Text i foto: Jiří Langer

Článek k tématu: Atypické rybářské nástrahy

Nejčtenější články

Jak zpracovat sumce

Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

Rozdrcená kukuřice pomocí drtičky na boilies

Pomocí drtičky na boilies lze rozdrtit jak vařenou, tak nakládanou kukuřici. Spolu se slupkami jde o úžasnou surovinu do zakrmovacích směsí. Kalí vodu a vytváří výraznou chuťovou stopu na lovném místě. Podrcené části kukuřice stačí zamíchat do vnadící směsi, ta zásadně sníží vlhkost kukuřičné kaše a tak touto směsí jde chytat jak například s feederovými krmítky, tak směsí můžeme plnit punčochy či sáčky z PVA materiálu.