Rybářský rozcestník

Úpor šestimužný (Elatine hexandra)

Další z úporů rostoucích především na obnažených plochách letněných rybníků, ale i jinde, kde se krátkodobě voda ztratí, nebo ustoupí. V Česku patří k ustupujícím, silně ohroženým druhům.

Název latinsky

Elatine hexandra

Jiný název

elatinka šesťtyčinková

Rozpoznávací znaky

Plazivá, poléhavá bylina, bohatě větvená, v uzlinách kořenujícími lodyhami. Listy má vstřícné, sbíhavé v kratičký řapík, eliptické, lysé, tupé, lysé palist má opadavé. Jednoleté květy má krátce až dlouze stopkaté, trojčetné, vyrůstající v úžlabí listů. Kališní lístky má světle zelené, korunní lístky světle růžové, tyčinek je šest. Plodem je kulovitá tobolka obsahující přímá nebo slabě prohnutá semena. Kvete od června do září.

Výskyt

V Česku roste roztroušeně až vzácně. Ve světě ho najdeme v celé západní Evropě.

Obecně

Tato jednoletá až dvouletá plazivá bylina roste na vlhkých až zbahnělých, hlinitých nebo písčitých, převážně kyselých půdách na okrajích rybníků, mělkých rybničních okrajích nebo obnažených dnech rybníků, tvoříce velké trsy. V Česku patří k ustupujícím, silně ohroženým druhům.

Nejčtenější články

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

Nejoblíbenější rybářské závody na světě

Svět rybaření a hazardních her má nečekaná spojení, kde se sofistikovaný a zajímavý svět kasin prolíná s vášní pro rybaření. V posledních letech se objevily jedny z nejzajímavějších a nejoblíbenějších automatů, které ztělesňují rybářské umění. Díky odlišnostem a rozmanitosti rybářských témat přitahují tyto hry pozornost jak rybářských nadšenců, tak hráčů.