Rybářský rozcestník

Úpor peprný (Elatine hydropiper)

Úpor je rod tvořený 20 až 25 druhy vodních nebo obojživelných rostlin, je jedním ze dvou rodů čeledi úporovitých. Tyto rostliny se vyskytují v tropických, subtropických i v mírných oblastech pěti světadílů, stejně jako tento úpor peprný.

Název latinsky

Elatine hydropiper

Jiný název

elatinka pieprová

Rozpoznávací znaky

Úpor peprný je nízká rostlina, poléhavá až pazivá. Lodyhy má mírně vystoupavé, kořenující kořenující v uzlinách. Má drobné lístky, které vyrůstají vstřícně, jsou krátce řapíkaté. Květy má přisedlé, jsou 4-četné, červeně zbarvené. Tobolky má přisedlé, kulovité, semeno má podkovovitě zahnuté. Kvete od června do září.

Výskyt

V Česku roste v rybničních oblastech v podhůří hor, častěji v Čechách než na Moravě. Ve světě je rozšířen od střední až po severní Evropu. Dále ho najdeme na Britských ostrovech, v severní Skandinávii, v části Asie a na severu Afriky.

Obecně

Tato jednoletá rosltina roste na obnažených dnech a zaplavovaných březích rybníků nebo také na zabahněných litorálech. Při nízkém vodě roste i pod vodní hladinou. Pokud má ideální podmínky, dokáže během roku vytvořit celé zelené koberce. V Červeném seznamu je tento úpor řazen do ohrožených druhů.

Nejčtenější články

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….