Rybářský rozcestník

Ostřice nedošáchor (Carex pseudocyperus)

Ostřice nedošáchor neboli ostřice pašáchor je druh jednoděložné rostliny z čeledi šáchorovité. Osídluje břehy a mělké okraje rybníků, nádrží a slepých ramen, také obnažené břehy dolních toků větších řek.

Ostřice nedošáchor (Carex pseudocyperus)grass on white background

Název latinsky

Carex pseudocyperus

Jiný název

ostrica pašachorová

Rozpoznávací znaky

Až 1 metr vysoká bylina vytvářející mohutné světle zelené volné trsy. Dolní pochvy přecházející v čepele. Lodyhu má ostře trojhrannou, drsnou, kratší než listy, čepele má maximálně 15 mm široké. Vrcholový klásek je samčí, postranní klásky samičí s více než 100 květy, válcovité, zelené až žlutozelené, za zralosti světle hnědé. Kvete od května do července.

Výskyt

V Česku rost spíše roztroušeně a to v teplejších oblastech, velmi vzácně v podhůří. Nejčastější ho můžeme najít v rybničních oblastech a v nivách dolních toků řek. Ve světě roste téměř v celé Evropě, dále ho najdeme na Kavkaze a na jihu Sibiře, také v Severní Americe v USA a v Kanadě.

Obecně

Tato vytrvalá vodní bylina osídluje břehy a mělké okraje rybníků, nádrží a slepých ramen, také obnažené břehy dolních toků větších řek, eutrofní mokřady a bažinné olšiny v nižších polohách. Roste ve velkých vrstvách nezpevněných sedimentů. Snáší časté kolísání vody.

Nejčtenější články

Jarní dospělé a Dětské závody ČRS MO Kladruby – Propozice 20. a 21. 4. 2024

Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….