Rybářský rozcestník

Žabník jitrocelový (Alisma plantago-aquatica)

Žabník jitrocelový roste ve stojatých vodách, na vlhkých březích vodních toků, v zamokřených příkopech, na obnažených dnech vypuštěných rybníků. Je to obojživelná rostlina rostoucí nejen v mělké vodě ale i na humózních podmáčených stanovištích. Rovněž se vysazuje jako dekorativní druh do zahradních nádrží. Rostlina je jedovatá!

Žabník jitrocelový (Alisma plantago-aquatica)

Název latinsky

Alisma plantago-aquatica

Jiný název

žabník skorocelový

Rozpoznávací znaky

Bylina vysoká až 1 metr, s přízemními, vejčitými, řapíkatými listy, které jsou na bázi srdčité, uťaté. Kvete drobnými květy v přeslenitých latách na bezlistém stvolu. Jsou bílé, otevírají se převáženě až odpoledne. Kvete od června do září.

Výskyt

Vyskytuje se téměř na celé severní polokouli, chybí jen v tropických pásmech. Najdeme ho i na jižní polokouli, v jihovýchodní Austrálii a Tasmánii, na Novém Zélandu a v části Jižní Ameriky. V Česku hojný druh rostoucí téměř ve všech pásmech, tedy od nížin až po podhůří, chybí jen v nejvyšších místech naší republiky.

Obecně

Vytrvalá jedovatá bylina rostoucí často tam, kde se člověk kvůli vrstvě bahna často ani nedostane, nebo se pěkně ušpiní. Snáší časté kolísání vody, přežije i suché období při poklesu hladiny.

Nejčtenější články

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….