Rybářský rozcestník

Šmel okoličnatý (Butomus umbellatus)

Na bahnitých, živinami kvalitně zásobených stanovištích s mělkou vodou, tak do 30 cm hloubky, roste také tato obojživelná rostlina. Má velmi dekorativní květy.

Šmel okoličnatý (Butomus umbellatus)

Název latinsky

Butomus umbellatus

Jiný název

okrasa okolíkatá

Rozpoznávací znaky

Bahenní bylina s vodorovným a plazivým oddenkem dorůstající do výšky až 150 cm. Stvol má přímý, listy vyrůstají ze spodní části rosltiny, jsou dlouhé do 150 cm. Kvete od června velmi krásnými květy.

Výskyt

Ve světě roste hlavně v Asii a téměř celé Evropě, také ho najdeme v severní Americe. V Česku roste roztroušeně, místy poměrně hojně, převážně v nižších polohách. Najdeme ji v mělké, stojaté nebo slabě průtočné vodě. Roste i na obnažených březích.

Obecně

Šmel okoličnatý je druh jednoděložných rostlin z čeledi šmelovité. Vyhledává mělké, stojaté nebo slabě průtočné vody v teplejších oblastech naší republiky.

Zajímavosti

Oddenek lze prý konzumovat. Na Sibiři údajně slouží k přípravě speciální mouky i jako náhražka kávy a krupice.

Nejčtenější články

Rozdíly mezi cejnem velkým a cejnkem malým

Zkušený rybář snadno pozná cejna velkého od cejnka malého. Ovšem rybář začátečník, hlavně u mladých jedinců, přeci jen může mít problém tyto příbuzné, z čeledi kaprovitých, rozeznat.

Chytání kaprů, ale i dalších kaprovitých ryb, s návazci s feederovou gumou

Feederová guma je speciální pomůcka určená především pro feederové montáže i když gumu s oblibou používají také plavačkáři, ovšem ti využívají tzv. amortizerovou gumu. Feederová guma se navazuje jako mezičlánek mezi kmenový návazec a koncovou montáž. A proč? Feederová guma dokáže dokonale absorbovat útoky ryb při jejich zdolávání a proto je to skvělá pomůcka při lovu s návazci uvázanými z jemných vlasců či monofilů.

Jak správně udělat rybu na grilu

Ryby jsou skvělé pro pečení na drátěném stojanu. Jejich delikátní maso nevyžaduje dlouhé grilování a pečené při správné teplotě se v ústech krásně rozpadají. Podívejte se, jak dobře připravit rybu na grilu. Pro grilování se nejlépe hodí losos, pstruh, halibut, candát, makrela a okouna. Ryby na grilování musí být čerstvé, nikdy nepečené a zmrazené. Vyčistěte ryby od vnitřností a šupin, opláchněte je a důkladně osušte papírovou utěrkou.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím