Rybářský rozcestník

Lilek potměchuť (Solanum dulcamara)

Lilek potměchuť je menší rostlina často rostoucí vtroušená do porostu vyšších, dominantních rostlin, jako do chrastice rákosovité nebo netýkavky žláznaté, ale roste i u dalších rákosovin. Rád se pne i po stromech.

Lilek potměchuť - Solanum dulcamara

Název latinsky

ľuľok sladkohorký

Jiný název

ľuľok sladkohorký

Rozpoznávací znaky

Polokeř, jehož lodyha spíše polehává, případně se pne v délce až 2 metry. Listy má celokrajné, vejčitě kopinaté, ve spodní polovině lodyhy trojčetné. Květenství je řídká vrcholičnatá lata až s mnoha květy. Plody jsou výrazně červené bobule, které jsou jedovaté. Kvete od června do září.

Výskyt

V Česku se vyskytuje místy hojně, téměř po celém načem území. Neroste jen na horách a v podhůří. Ve světe pak roste téměř v celé Evropě, také v části Asie a v severní Africe.

Obecně

Roste v pobřežních křovinách, kde se pne po vyšší vegetaci i stromech. Najdeme ji ale také v zanedbaných, zarostlých, vlhkých zahradách, v příkopech, mezi zbořenými starými domy s velkou vlhkostí apod.

Zajímavosti

Rostlina se využívá v léčitelství. V minulosti se s oblibou používala také v magii čarodějnicemi a kořenářkami.

Nejčtenější články

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….