Rybářský rozcestník

Dvouzubec nící (Bidens cernua)

Jednoletá bylina z čeledi hvězdnicovitých rostoucí buď jako nízký keřík nebo až 1 m vysoká statná bylina s lysou bohatě větvenou lodyhou.

Dvouzubec nící (Bidens cernua) - květ
DvouzubecDvouzubec

Rozpoznávací znaky

Nízký keřík nebo až 1 m vysoká statná bylina s lysou bohatě větvenou lodyhou. Velikost růstu závisí na příznivých podmínkách. Listy vstřícné, kopinaté, podlouhlé na okraji pilovité. Květenství úbor až 30 mm s listeny, v úboru bývá kolem 130 trubkovitých květů. Plodem jsou čtyřhranné nažky se štětinkatými osinkami. Doba květu: červenec - září.

Výskyt

Hojný na bahnitých půdách, břehy rybníků, mokřady, břehy vodních toků, nádrží v nižších polohách.

Obecně

Semena slouží jako potrava ptactva. V ČR roste 6 druhů dvouzubce. Původní je dvouzubec nící, trojdílný paprsčitý, mezi zavlečené druhy patří dvouzubec černoplodý, chlupatý, hnědožlutý. Rod dvouzubec – Bidens obsahuje přes 250 druhů, nejvíce jich roste v tropech.

Nejčtenější články

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….