Rybářský rozcestník

Řečanka přímořská (Najas marina)

Roste v rybnících, zatopených pískovnách a těžebních jamách, ale také v pomalu proudících úsecích velkých nížinných řek, jejich tůních a mrtvých ramenech. Má ráda teplejší vody bohaté na minerály.

Řečanka přímořská

Název latinsky

Najas marina

Jiný název

riečňanka prímorská, spiny naiad

Rozpoznávací znaky

Lodyhy má až 1 metr dlouhé, v horní části bohatě větvené, někdy osténkaté. Listy téměř vstřícné nebo v místech větvení přisedlé, čepel listů čárkovitá, rovná, případně mírně zakřivená, dlouhá asi 4 cm, široká až 5 cm. Zbarvené jsou světle zeleně, na okrajích a podél žilky na spodní straně zubaté. Květy bezobalné, výrazně redukované, jednopohlavní. Plod připomíná nažku, na vrcholu se zobánkem.

Výskyt

V Česku roste vzácně v pravidelně zaplavovaných údolích velkých nížinných řek, například v Polabí, středním a dolním Pomoraví, v Poodoří, také v některých rybničních oblastech na Třeboňsku a v okolí Doksů. Jinde opravdu jen ojediněle, ovšem místy může být i lokálně hojnější. Ve světě roste snad v celé Evropě, také v části Asie, v Africe i USA, také v Jižní Americe a Austrálii.

Obecně

V Česku jde o jednoletou vodní dvoudomou bylinu, ovšem v teplejších oblastech jde o trvalku. Roste pod vodou, často i trvale zcela zakalenou, takže ji můžeme lehce přehlédnout.

V Červeném seznamu  je tento druh uvedený jako ohrožený.

Nejčtenější články

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….