Rybářský rozcestník

4. Mistrovství světa klubů ve feederu 2020 v Bulharsku

Na letošním mistrovství světa klubů v Bulharsku budou Českou republiku reprezentovat hned dva týmy: PRESTON Feeder Team – MRK.CZ, MAVER Feeder team Moravia. Kde? Plovdiv, Bulharsko. Kdy? 30.-31. 5. 2020. Celkově bude na mistrovství soutěžit 42 týmů z 23 zemí. V tomto článku vám přinášíme několik dalších základních informací o mistrovství….

Na letošním mistrovství světa klubů v Bulharsku budou Českou republiku reprezentovat hned dva týmy:

PRESTON Feeder Team – MRK.CZ
MAVER Feeder team Moravia

České týmy – Začněme představením našich dvou týmů:

  • Preston feeder team MRK.cz jede na turnaj ve složení Martin Maťák, Radek Černý, Jan Zavřel, Jakub Šabata, František Filák, Martin Janečka a dále kapitáni Michal Porteš a
    Jan Vojta a delegáti Viktor Šťovčík a Jiří Malý.
  • Maver feeder klub Moravia bude ve složení Miloslav Koucký, Jan Tomšík, Jan Stárek, Andrea Pechalová, Petr Ondráček, Vladimír Oliva a dále kapitáni Antonín Kunst a Roman Srb a delegáti Tomáš Priehoda a Vítěslav Král st.

Více o akci zde: https://nafeeder.cz/4-mistrovstvi-sveta-klubu-ve-feederu-2020-v-bulharsku/

Nejčtenější články

Uzení ryb podle baštýřek

Ženy baštýřů byly mistryně na přípravu pokrmů. Jejich muži se starali o skupinu rybníků v rámci panství, později rybářského střediska. Rybářská bašta byla závětřím, kde se scházeli i ostatní baštýři, sádečtí, rybáři. Baštýřky, nebo také poněmčeně fišmajstrové, se staraly o žaludky mužů, připravovali dobrou rybí baštu do žaludku. Konzumace ryb na baštách byla nadprůměrná, než v jiných rodinách, kde se ryba na talíři objevila zřídka, nebo jen o Vánocích. Recepty, které zde vznikaly, patřily k rodinnému stříbru, předávaly se ústně, nebo rovnou na talíři. Spotřeba 20 kilogramů ryb na hlavu ročně na baštách byl průměr. Ryby se zde připravovali na mnoho způsobů a vznikaly zde opravdu nejlepší a originální recepty na jejich úpravu. Běžně se zde ryby také udily. Samotnou přípravu ryb a jejich naložení do láku zajišťovali baštýřky, samotné uzení pak většinou byla práce jejich mužů.

Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

Český tým vybojoval bronz na 28. Mistrovství Evropy v muškaření

Český reprezentační tým zaznamenal úspěch na 28. Mistrovství Evropy v muškaření, které hostilo Polsko. V silné konkurenci evropských týmů se naši rybáři umístili na skvělém třetím místě za domácím Polskem a Francií.