Rybářský rozcestník

Vypínání světel v autě při delším pobytu u vody

Už se vám stalo, že jste po několika dnech u vody nemohli nastartovat auto, protože byla baterka v autě zcela vybitá? Viděl jsem to u vody mnohokrát, naposledy minulý týden na výpravě na sumcích u mého kamaráda.

Víte podle čeho poznáte zkušeného rybáře mazáka? Když večer stojíte u jeho auta a jeho vnitřní osvětlení je i přes otevřené dveře vypnuté! Právě světla v autech či déle hrající autorádio dokáže auto baterku důkladně vybít. Stejně tak věčné nabíjení mobilů a tabletů baterkám v autě moc neprospívají. Hlavně u nových aut je to velký problém, protože ty nejdou roztlačit, jako ty starší.

Jak se bránit vybití auto baterie:

  • vypínat vnitřní osvětlení, většinou máme vždy nějaké dveře nedovřené a to i v kufru
  • nepoužívat dlouhodobě rádio, pokud není motor nastartovaný
  • nenabíjet tablety či mobily, pokud máme motor auta vypnutý
  • používat místo dobíjení z auta power banky či solární nabíječky

Jak se jistit?

Někteří mí kamarádi od vody vozí na delší pobyty u vody nabitou náhradní baterii. Také power banky dokáží nahradit nabíjení v autě i na 100 %. Ovšem dnes jsou na trhu i další vychytávky usnadňující život u vody. Solární nabíječky a panely dnes nabízí mnoho firem a jejich cena stále klesá. Rozhodně se při delším pobytu u vody mohou hodit. Ovšem asi nejvíce mě zaujala, při pátrání po internetu, solární power banka, která kombinuje dvě funkce. Sama se na slunci dobíjí a přitom v sobě uchovává dostatek elektřiny pro naše telefony.

Rozhodně bych nepodceňoval možnost vybití auto baterie a raději bych si ji opravdu hlídal. Je to tuze velká nepříjemnost, když chcete odjet od vody a auto vám nenaskočí!

Nejčtenější články

Největší dětské rybářské závody na rybníce Konopiště

Pořádáme již třetí ročník dětských závodů pro širokou veřejnost( není třeba rybářského lístku). Loňská účast byla 108 dětí. Každý malý závodník má v ceně startovného (100 kč) zajištěné jídlo a pití a drobný prezent. Do 50tého místa garantujeme věcné a hodnotné ceny.

Ryby v české kuchyni – 1. díl

Ryby se v Čechách konzumují po staletí. Dříve hlavně sladkovodní, nyní si oblibu získaly i ryby mořské. Asi nejvýznamnější rybou u nás byl odedávna kapr. Kapr se začal konzumovat již ve středověku a to díky rozmachu rybnikářství, kdy rybníky patřily k běžné součásti feudálních panství, ale i klášterů. Do výstavby rybníků se pak zapojily později i města.

Ryba v české kuchyni – 3. díl

Jak bylo uvedeno v minulých dílech, ryby se ve středověku objevovaly na stolech především šlechty, měšťanů a bohatších sedláků, ovšem postupem času si je mohl dopřát i chudý lid. Zakoupit se daly třeba na trzích, kde tehdy fungoval také barterový systém (směnný obchod), takže chudší vrstvy obyvatel mohly zakoupit nebo častěji směnit ryby od říčních rybářů, kteří je na trh dodávali. Rybáři občas ryby směnili za jiné zboží, za maso od řezníků, zeleninu, ale také košíky, či jiné potřeby do domácnosti, ale i pro práci.