Rybářský rozcestník

Územní  přebor v LRU na plavanou – jarní kolo

Český rybářský svaz, z. s., Západočeský územní svaz, odbor LRU a místní organizace Nepomuk pořádají Územní  přebor v LRU na plavanou jednotlivců dospělých a divize tříčlených družstev – jarní kolo……

Startovné:

U15 – 100Kč
U20 – 150Kč
U25 a dospělý – 200Kč

Pravidla:
Loví se dle platného závodního a soutěžního řádu pro LRU plavaná pro rok 2023. Maximální množství krmení 20 litrů a 2,5 litrů živé nástrahy z toho 0,5 l malé patentky. Závodníci musí mít platný rybářský lístek, povolenku pro daný revír a průkaz sportovce s platnou známkou pro rok 2023. Závodníci soutěží na vlastní nebezpečí a jsou povinni udržovat pořádek na březích toku. Před odchodem od vody je nezbytně nutné provést důkladný úklid.

Popis úseku:
Jedná se o mírně proudící až proudící vodu, s hloubkou od 0,5 m – 3 m. Břehy místy podmáčené. V místě se vyskytují vzrostlé oddenky rákosů a orobinců. V některých místech nutná úprava porostu. Doporučená nepromokavá obuv (gumáky) a podklad pod sedačky. V úlovcích převládají: plotice, cejn, cejnek, kapr, lín a ouklej

Více zde: https://www.crsplzen.cz/inpage/uzemni-halovy-prebor-v-rybolovne-technice-mladeze-982-323/

Nejčtenější články

Uzení ryb podle baštýřek

Ženy baštýřů byly mistryně na přípravu pokrmů. Jejich muži se starali o skupinu rybníků v rámci panství, později rybářského střediska. Rybářská bašta byla závětřím, kde se scházeli i ostatní baštýři, sádečtí, rybáři. Baštýřky, nebo také poněmčeně fišmajstrové, se staraly o žaludky mužů, připravovali dobrou rybí baštu do žaludku. Konzumace ryb na baštách byla nadprůměrná, než v jiných rodinách, kde se ryba na talíři objevila zřídka, nebo jen o Vánocích. Recepty, které zde vznikaly, patřily k rodinnému stříbru, předávaly se ústně, nebo rovnou na talíři. Spotřeba 20 kilogramů ryb na hlavu ročně na baštách byl průměr. Ryby se zde připravovali na mnoho způsobů a vznikaly zde opravdu nejlepší a originální recepty na jejich úpravu. Běžně se zde ryby také udily. Samotnou přípravu ryb a jejich naložení do láku zajišťovali baštýřky, samotné uzení pak většinou byla práce jejich mužů.

Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

Český tým vybojoval bronz na 28. Mistrovství Evropy v muškaření

Český reprezentační tým zaznamenal úspěch na 28. Mistrovství Evropy v muškaření, které hostilo Polsko. V silné konkurenci evropských týmů se naši rybáři umístili na skvělém třetím místě za domácím Polskem a Francií.