Rybářský rozcestník

Úprava solených ryb – slanečků

Zvláštní úpravu vyžadují právě solené ryby. U nás přichází v úvahu slaneček, nebo nasolený sleď. Slanečky jsou oblíbené právě o vánočním čase, zejména na Silvestra, kdy se konzumují různé saláty připravené ze slanečků, nebo se používají na zdobení jednohubek, chlebíčků.

Úprava solených ryb - slanečků - slanečci na talíři

Tuhle pochutiny nehledejte v marketech, většinou se o vánočním čase prodává ve specializovaných prodejnách na ryby a mořské produkty, vedou ji před vánocemi i některá řeznictví.

Slanečkům nejprve uřízneme hlavu a ocas, vyjmeme vnitřnosti, jestli obsahují mlíčí nebo jikry, ty odložíme. Rybu rozevřeme, u ocasu podebereme páteř a vytrhneme směrem k hlavě. Pak ji rozřízneme na polovinu a máčíme podle použití 6 až 12 hodin. K máčení se používá čistá voda, mléko nebo smíchané mléko s vodou.

Úprava solených ryb - slanečků - slanečci v nálevu

Úprava solených ryb – slanečků – slanečci v nálevu

Slanečky naskládáme do nádoby a zalijeme připraveným nálevem, ve kterém budeme ryby máčet, nálev měníme alespoň 3x krát. Po vymáčení opláchneme vodou, stáhneme kůži a slanečky jsou připravené k dalšímu použití.

Nejčtenější články

Vytuněná umělá kukuřice

Umělá kukuřice se dá použít samostatně nebo v kombinaci s jinými nástrahami. Především při chytání ryb vlasovou metodou, tedy s montáží s háčkem, pod který umisťujeme nástrahu, udělá kus práce. Nejen, že zůstane u háčku i přes úpornou snahu drobnějších rybek ji pozřít, ale také dokáže, v Pop Up variantě, přívěs pod háčkem přizvednout a tak nástrahy na vlasu zatraktivnit. Ne každý rybář ví, že umělé nástrahy jsou také skvělým nosičem pachové stopy…

Ryba v české kuchyni – 6. díl

Zhruba před 150 lety bylo možno ulovit na jediné české řece Labi ryby, které se v jiných řekách v Čechách nevyskytovaly. Bylo to dané tím, že Labe v helgolandském zálivu v Německu ústí do Severního moře. Mnoho mořských ryb se dostalo z moře do Labe a proto se zde náhodně lovily, viz minulý díl, lososi. Ale nejen oni! Jsou zaznamenány úlovky například labských jeseterů. Šlo o jesetera obecného – Acipenser sturio, dnes nazýván jeseter velký. Že šlo o mohutné ryby, dokládají kroniky a staré zápisy.

Mikbaits Masters 2023

Zveme vás na 2. ročník Mikbaits Masters konaném na Podnovoveském rybníku od 1.6 do 4.6. 2023. Závod probíhá systémem chyt‘ a pust‘. Soutěží dvou-tříčlenná družstva, která loví na 4 pruty, každý prut s jedním návazcem a jedním háčkem. Háčky s protihrotem povoleny! Povolen lov pouze na položenou délka návazce POVOLEN max. 80 cm!