Rybářský rozcestník

Stát dává myslivcům peníze za odstřel kormoránů. Ornitologové jsou proti

Ústecký kraj – Opeření predátoři decimují řeky i rybníky. Stát je chce regulovat. Jsou chytří a husté peří jim slouží jako brnění. Jejich hejna denně spořádají tuny ryb. Řeč je o kormoránech velkých, kterým rybáři přezdívají černá smrt. A to z prostého důvodu: vyjídají jim nové násady.

Od 1. listopadu se těmto ptačím predátorům má dýchat o něco složitěji. Vláda totiž vydala usnesení, podle kterého bude stát vyplácet myslivcům 500 korun za každého zastřeleného kormorána…

Více informací se dozvíte po kliknutí na okno Facebooku!

Nejčtenější články

Největší dětské rybářské závody na rybníce Konopiště

Pořádáme již třetí ročník dětských závodů pro širokou veřejnost( není třeba rybářského lístku). Loňská účast byla 108 dětí. Každý malý závodník má v ceně startovného (100 kč) zajištěné jídlo a pití a drobný prezent. Do 50tého místa garantujeme věcné a hodnotné ceny.

Ryby v české kuchyni – 1. díl

Ryby se v Čechách konzumují po staletí. Dříve hlavně sladkovodní, nyní si oblibu získaly i ryby mořské. Asi nejvýznamnější rybou u nás byl odedávna kapr. Kapr se začal konzumovat již ve středověku a to díky rozmachu rybnikářství, kdy rybníky patřily k běžné součásti feudálních panství, ale i klášterů. Do výstavby rybníků se pak zapojily později i města.

Ryba v české kuchyni – 3. díl

Jak bylo uvedeno v minulých dílech, ryby se ve středověku objevovaly na stolech především šlechty, měšťanů a bohatších sedláků, ovšem postupem času si je mohl dopřát i chudý lid. Zakoupit se daly třeba na trzích, kde tehdy fungoval také barterový systém (směnný obchod), takže chudší vrstvy obyvatel mohly zakoupit nebo častěji směnit ryby od říčních rybářů, kteří je na trh dodávali. Rybáři občas ryby směnili za jiné zboží, za maso od řezníků, zeleninu, ale také košíky, či jiné potřeby do domácnosti, ale i pro práci.